Nyugdíjemelés 2025: módosított a kormány, kisebb összeg érkezhet a vártnál

Pénzcentrum/Portfolio2024. augusztus 30. 08:40

A kormány először közölt hivatalosan új inflációs becslést a 2025-ös évre vonatkozóan. Ez pedig már jó kiindulási alap ahhoz, hogy a nyugdíjasok megismerjék a 2025-ben várható nyugdíjemelés mértékét - írja a Portfolio. Varga Mihály az Inforádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában jelezte: idén 3,7%-kal számolnak az átlagos pénzromlás tekintetében, míg jövőre 3,2%-kal.

A kormány tehát pár hónap alatt felülvizsgálta és frissítette inflációs várakozását. A tavasszal publikált konvergenciaprogramban ugyanis még 4,2%-os átlagos inflációt várt az idei évre, míg jövőre 3,6%-ot. Vagyis pár hónap alatt az idei átlagos inflációt 0,5 százalékponttal, a 2025-ös pénzromlás mértékét 0,4 százalékponttal vágta vissza a kabinet.

A Portfolio legutóbb pár héttel ezelőtt közölt elemzői felmérést az inflációra vonatkozóan. Abból kiderült, hogy 2024-ben átlagosan 4%, 2025-ben átlagosan 3,9% lehet az éves infláció. Vagyis a kormány az elemzőknél is alacsonyabb inflációt vár - írja a lap.

A kormány hivatalosan ősszel, novemberben nyújtja be a költségvetést, amiben a 2025-re vonatkozó új, hivatalos makrogazdasági prognózisok is szerepelnek majd, így a legújabb GDP-növekedési és inflációs előrejelzés. Nem kizárt, hogy addig még változik ez a 3,2%-os inflációs prognózis. Viszont ha a kormány a 2025-ös költségvetést 3,2%-os átlagos inflációval tervezi meg, akkor januárban a nyugdíjasok ekkora nyugdíemelésben részesülhetnek.

Mekkora pluszt jelent ez?

A KSH legfrissebb adata szerint az öregségi nyugdíj júniusban 232 648 forint volt átlagosan. Ha 3,2 százalékos emelés lesz jövőre, akkor ez alapján 240 ezerre nőhet az átlagnyugdíj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fontos az is, hogy 2024-ben év elején 6 százalékos emelés történt, miközben a friss inflációs prognózis szerint 3,7 százalékos lehet idén az infláció. Ezt utólag nem fogja korrigálni a kormány, a nyugdíjtörvényben foglaltak szerint a következő évi várható infláció alapján kell emelnie a nyugdíjakat jövőre is. Az viszont borítékolható, hogy a novemberi nyugdíjemelés - amihez az elmúlt évek alatt hozzászokhattak az idősek - elmarad 2024-ben.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjasok, pénzromlás,