Nincs más választása ezeknek a nyugdíjasoknak? Tovább kell dolgozniuk: meghozták a döntést

G72024. június 26. 09:13

Az elmúlt években sok cég nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával enyhítette a munkaerőhiányt, a nyugdíjukat pedig egyre többen szeretnék (vagy kénytelenek) kiegészíteni, így jelenleg rekordmagas a dolgozó nyugdíjasok száma. Eközben a kormány a jelenleg egyébként magasnak mondható foglalkoztatottsági arány további növelését szeretné elérni, és ennek egyik eszköze lehet a nyugdíjasok nagyobb arányú bevonása a munkaerőpiacra - írja a G7.

Miközben az öregségi nyugdíjasok száma 2012 óta stabilan 2 millió fő közelében van, nagyon sokat nőtt 2009 óta a nyugdíj mellett dolgozók aránya. Ennek ellenére jelentős humánerőforrás-bázist jelenthetnek azok, akik nem dolgoznak, de képesek/hajlandóak lennének rá - írják.

Még 2012 végén a kormány határozatban rendelte el, hogy 2013-tól az állami költségvetésű intézményekben a nyugdíjkorhatárt elért, vagyis nyugdíj mellett dolgozó közalkalmazottak jogviszonyát szüntessék meg, és még egyedi szerződésekkel se foglalkoztassák őket vissza. Kivételt csak az orvosok és a felsőoktatásban dolgozó tanárok, kutatók jelentettek. Emellett a közszférában csak úgy dolgozhattak nyugdíjasok, ha közben lemondtak a nyugdíjukról. Ez alól a szociális és oktatási intézményekben dolgozók (például tanárok) 2022 szeptemberétől kaptak mentesítést.

Így 2012-ben a munkanélküliségi ráta még 11,1 százalék volt, a közszférából elküldött nyugdíjasok helyére vagy nem lehetett senkit felvenni, vagy fiatalabbakat kellett alkalmazni. A következő években azonban a helyzet megváltozott, 2019-re a ráta 3,5 százalékra esett, de idén márciusban is csak 4,4 százalék volt. A problémát már évek óta a munkaerő hiánya okozza - írja a lap. Bár az eltelt 11 évben a közalkalmazottak körét a kormány egy sor adminisztratív átszervezéssel szűkítette, a fenti korlát továbbra is él, ezért a nyugdíjasok elsősorban a versenyszférában találhatnak maguknak jövedelemkiegészítést.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, munka, dolgozók, dolgozó, tanárok, nyugdíjasok, nyugdíjak,