Ezt már nehéz elkerülni, egyre közelebb a nyugdíjkatasztrófa: rengeteg magyarnak kophat fel az álla idős korára

Pénzcentrum2024. június 19. 09:42

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarország 2021-ben GDP-jének mindössze hét százalékát fordította nyugdíjakra, amivel az uniós sereghajtók között szerepel – a magyar nyugdíjak összege még az EU-s átlag harmadát sem éri el.

Mindössze öt uniós tagállamban volt kisebb az egy kedvezményezettre jutó átlagos nyugdíj összege 2021-ben, mint hazánkban – jelentette az Economx.

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar nyugdíjasok számára egyre nehezebb a megélhetés. Az Eurostat adatai alapján Magyarország, 2021-ben a GDP-jének csupán hét százalékát költötte nyugdíjakra, ami az uniós átlag harmadának felel meg. Magyarország így az EU tagállamok közül csak Máltát és Írországot előzte meg. Az átlagos magyar nyugdíj akkor 398 euró volt, ami mindössze öt ország nyugdíjainál volt alacsonyabb az EU-ban. 

Az uniós tagállamok átlagosan GDP-jük 12,9 százalékát fordítják nyugdíjakra, a legmagasabb arányokkal Görögország (16,4 százalék), Olaszország (16,3 százalék), Ausztria (15 százalék) és Franciaország (14,9 százalék) rendelkezik. A legalacsonyabb ráfordításokkal Írország (4,5 százalék), Málta (6,4 százalék), Magyarország (7 százalék) és Litvánia (7,1 százalék) bírnak.

A magyar nyugdíjkassza az idei évben elérte a 6019 milliárd forintot, ez az összeg azonban a rokkantsági és korhatár előtti nyugdíjakkal viszont már 6500 milliárd forintra rúgna. Az uniós átlagnyugdíj 2021-ben 1294 euró volt, ami körülbelül 460 ezer forintnak felelt meg. Ezzel szemben a magyar nyugdíjasok átlagosan ennek egyharmadát, körülbelül 140 ezer forintot kaptak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lapnak nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint figyelemreméltó a magyar nyugdíj-egyenlőtlenségek növekedése az elmúlt években – szerinte ebben az is szerepet játszik, hogy az egykulcsos SZJA bevezetése miatt egyre inkább polarizálódnak a nettó jövedelmek.

Címkék:
nyugdij, eurostat, eu, átlagnyugdíj, gdp, nyugdíjak,