Menekülnek külföldre már az idősek is? Ezekben az országokban él a legtöbb magyar nyugdíjas

Koós Anna2024. április 21. 13:03

Lassan, de folyamatosan emelkedik azoknak a száma és aránya, akiknek a Magyar Államkincstár külföldre folyósítja az öregségi nyugdíját, vagy más ellátását. A némrég közzétett friss adatokból kiderül, hogy 2024 januárjában mely országokba folyósították a járandóságot a legtöbb nyugdíjasnak. Mutatjuk, hol él a legtöbb magyar nyugdíjas külföldön, illetve hogy hogyan lehet intézni külföldről a magyar nyugdíjügyeket.

Külföldre 49 400 főnek folyósítottak nyugdíjat és egyéb ellátást 2024 januárjában - közölte a KSH Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján. Azt is elárulták, hogy ezeknek az ellátottaknak 74%-a öregségi nyugdíjas volt, vagyis valamivel több, mint 36 500 fő. A KSH azt írta, hogy a külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb volt (84 574 forint) a belföldi ellátásokénál, mivel a több országban szolgálati időt szerzők esetén fő szabályként az érintett országok megosztják a nyugdíjterheket a náluk szerzett biztosítási idővel arányosan.

A frissen közölt adatok alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult a külföldre utalt járandóságok száma és aránya az elmúlt évek során. Az látható, hogy nem csak a külföldre utalt ellátásban részesülők száma növekszik - mert ez adódhatna pusztán abból a demográfiai folyamatból is, hogy általánosságban folyamatosan növekszik a magyar nyugdíjasok száma. Nő a külföldre utalt ellátásban részesülők aránya is az összes ellátotton belül, vagyis az összes ellátott számához képest is egyre többen vannak.

Loading...

Az adatokból kiderül az is, hogy 2014-ben közel 27 ezer öregségi nyugdíjat utaltak külföldre, 2023-ban - vagyis mivel az adott évre vonatkozó adat mindig a következő év januári állapotát tükrözi, 2024 januárjában - már nagyjából 36 500-an voltak. Ez nem tűnik soknak, de így is az 1 millió 998 ezer öregségi nyugdíjas az 1,83 százalékát teszik ki. Viszonyításképpen ez annyi ember, ahányan összesen a főváros 6. kerületében, vagy a teljes Gárdonyi járásban, vagy Cegléd városában élnek (mely a negyedik legnépesebb település Pest vármegyében Érd, Dunakeszi és Szigetszentmiklós után).

A MÁK adatai szerint az utalások több mint harmada Németországba, 12%-a Ukrajnába, 10%-a Ausztriába érkezett. 2000-nél is több ellátottnak utalnak Szlovákiába, Romániába, Svédországba és Kanadába is. Az USA-ban és Ausztráliában is 3 százaléknál magasabb az arány. A további országokat nem részletezte a KSH közlése:

Loading...

Ez az arány nem igazán mozdult el tavaly óta, pusztán Ukrajna esetében látunk említésre méltő csökkenést. Ebben lehet szerepe a 2022 februárja óta zajló háborúnak. A külföldre utalt nyugdíjak nem csak kitelepült magyaroknak járó járandóság lehet, hanem külföldi munkavállalóké is, akik hazánkban vállaltak munkát, akár időszakosan, és jogosulttá váltak nyugdíjra. Ebből is adódhat, hogy a leggyakoribb a szomszédos országokba történő utalás. Azonkívül Németország, Svédország és Kanada tűnik a magyar nyugdíjasok fellegvárának.

Svédország és Kanada szerepel is a nyugdíjasok számára legboldogabbnak ítélt országok között a World Happiness Report 2024-es elemzése szerint. A jelentés szerint a legboldogabb hely a 60 év felettiek számára Dánia, a második Finnország, a harmadik pedig Norvégia. A magyar idősek boldogságindexe viszont nagyon alacsony, a 70. helyre volt elég. Viszonyításképpen Ausztria a 15., Szlovénia 32., Románia 48., Szerbia 54., Szlovákia 60. A horvátok mögöttünk vannak: a 80. helyet szerezték meg a boldogságrangsorban: 

Hogyan kaphat valaki külföldön magyar nyugdíjat?

A Magyar Államkincstár honlapján található tájékoztatás szerint a magyar nyugellátásokat és egyéb nyugdíjszerű ellátásokat a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága. A magyar ellátás a külföldön élő személy részére az alábbi lehetőségek szerint folyósítható:

  • magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,
  • az ellátásban részesülő személy magyarországi meghatalmazottja részére postai kézbesítés útján, vagy a magyarországi meghatalmazott pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára,
  • az EGT-államban élők esetében valamely EGT-államban, az Egyesült Királyságban, vagy Svájcban vezetett fizetési számlára,
  • egyezményes állam területén (pl. Albánia, USA, Ausztrália, Japán, Szerbia, Oroszország, stb.) élők esetében az egyezményt kötött államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára.

Nem EGT-államban és nem egyezményes országban élő személy esetében magyarországi bankszámlára, vagy az ellátásban részesülő személy magyarországi meghatalmazottja részére kerülhet sor a magyar ellátás folyósítására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen devizanemben folyósíthatják a magyar ellátást külföldre?

Az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, az Albán Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Indiai Köztársaságban, Japánban, Kanadában, a Koreai Köztársaságban, a Koszovói Köztársaságban, a Moldovai Köztársaságban, Mongóliában, a Török Köztársaságban, illetve az Oroszországi Föderációban vezetett pénzintézeti számlára történő utalás esetén az ellátás kifizetését forintban vagy a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben lehet kérni - írták a honlapon.

Az ellátásra jogosult személynek lehetősége van arra, hogy megjelölje a kifizetés devizanemét, az utalás teljesítésére azonban csak akkor van lehetőség, ha a külföldi pénzintézetnél vezetett fizetési számla a megjelölt devizanemben történő utalást képes fogadni. (Bosznia és Hercegovinában, a Macedón Köztársaságban, Montenegróban és a Szerb Köztársaságban vezetett pénzintézeti számlára történő utalás esetén euróban kell a magyar ellátást folyósítani.)

Így nem lesznek anyagi gondjaid idős korodban: tegyél félre a nyugdíjas éveidre és fektesd be jól a megtakarításod!

Vannak-e költségei a külföldre utalásnak?

Ha a magyar ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság közvetlenül valamely EGT-államban, az Egyesült Királyságban vagy Svájcban vezetett fizetési számlára folyósítja, az utalás költségmentes - írták. Ha a magyar ellátás utalása magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett bankszámlára történik, az ellátás külföldre történő továbbutalásának költségei a nyugdíjast terhelik az adott pénzintézet üzletszabályzatában meghatározottak szerint.

Az egyezményes államba történő közvetlen utalás költségét az ellátásra jogosultnak kell viselnie. Az utalási költség összege 2022. január 1-jétől 6500 forint utalásonként. Az utalási költség aktuális összege a Magyar Nemzeti Bank honlapján elhelyezett hirdetményben található.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, magyarország, külföld, utalás, idős, magyar, magyarok, ellátás, külföldiek, idősek, nyugdíjasok, külföldi magyarok,