Egyre több magyar családnak már a fűtés is nagy luxus: minden harmadik embert földhöz vágna egy váratlan kiadás

Pénzcentrum2024. október 26. 17:03

A magyar lakosság jelentős része anyagi okok miatt nem engedhet meg magának bizonyos kiadásokat: 40%-uknak nincs lehetősége egyhetes nyaralásra, míg minden hetedik ember nem tudja rendesen biztosítani a fűtést lakásában. Az emberek harmada nincs felkészülve egy váratlan kiadásra, 23% pedig nem tudja lecserélni elhasználódott bútorait.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette éves kiadványát, a Háztartások életszínvonala című jelentést, amely minden ősszel bemutatja az előző év jövedelmi és életszínvonali helyzetét Magyarországon.

A felmérés rávilágít, hogy a magyarok hány százaléka nem engedheti meg magának bizonyos dolgokat, mint kiderült:

  • 40%-uknak nem jut pénze egyhetes nyaralásra,
  • 30%-uk nem tud váratlan kiadásokra fedezetet biztosítani,
  • 23%-uk nem tudja lecserélni elhasználódott bútorait,
  • 16%-uk nem találkozhat havonta barátaival vagy családjával étteremben,
  • és minden hetedik ember anyagi okok miatt nem tudja fűteni lakását.

A KSH 26 ábrán szemlélteti a lakosság életkörülményeinek alakulását az elmúlt tíz évben, és a következőket állapítja meg: bár a bruttó és nettó átlagkereset minden évben nő, tavaly a reáljövedelem 3,6%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy az infláció miatt a bérnövekedés nem fedezi a megélhetési költségeket. A társadalmat öt csoportra osztva

a legszegényebb húsz százalék éves bruttó munkajövedelme átlagosan 995 ezer forint, míg a legtehetősebb ötödé 5,6 millió forint; az egyedülálló férfiak bruttó évi keresete 5,7 millió forint, míg a nőké 4,94 millió forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azokban a háztartásokban, ahol legalább három gyermek van, a bruttó átlagkereset fejenként évente 2,3 millió forint, ami a legalacsonyabb az elemzett csoportok között. A diplomával rendelkező személyek évi bruttó keresete legalább 5 millió forint, míg az alapfokú végzettséggel rendelkezők alig 2 millió forintot keresnek. Budapesten a jövedelem 17%-a származik társadalmi forrásokból, míg Észak-Magyarországon ez az arány 28%.

  • Az alsó ötöd szerint havi nettó 163 ezer forint elegendő egy átlagos megélhetéshez, míg a felső ötödnek ez 308 ezer forint.
  • A legszegényebbek nettó 330 ezer forintból, míg a leggazdagabbak 642 ezer forintból élnek "nagyon jó" életet.
  • 2015-ben egy háztartás átlagosan körülbelül bruttó 1 millió forintot költött évente, míg tavaly ez az összeg – az infláció miatt – már 1,9 millió forintra emelkedett.
  • Az alsó ötöd jövedelmének 37%-át élelmiszerre költik, míg a felső ötödnek ez az arány 25%.

A jelentésből az is kiderül, hogy míg 2021-ben a lakosság 18,4%-a volt kitéve a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés veszélyének, tavaly ez az arány 20% fölé emelkedett. Régiónként változó a helyzet: Budapesten 12,7%, míg Észak-Magyarországon közel 30%.

Címkék:
vásárlás, fizetés, bér, szegénység, megtakarítás, munkabér, ksh, jövedelem, lakosság, szegénység magyarországon,