Hihetetlen, de igaz: erre költik a pénzüket a mai fiatalok, sokan másodállást vállalnak érte

Pénzcentrum2024. október 15. 13:14

Az egészséges és prémium élelmiszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében, akik hajlandóak akár jelentős összegeket is elkölteni ezekre. A trend mögött az egészségtudatosság mellett a közösségi médiában való megjelenés vágya áll – számolt be róla a Business Insider.

A 26 éves TikToker, Jade Lily nemrég közzétett videójában mutatta be 500 dolláros bevásárlását az előkelő Los Angeles-i Erewhon élelmiszerláncból. A kosarában olyan termékek voltak, mint például hírességek által támogatott étrend-kiegészítők, kókuszjoghurt, csontleves és néhány készétel.

Ezek azok a dolgok, amelyek nélkül nem tudok élni

- mondta követőinek a TikToker.

A McKinsey februári felmérése szerint az Y és Z generációs fiatalok életében a prémium élelmiszerek jelentik azt a kategóriát, amire a legtöbben szívesen spórolnak. Egyesek akár képesek második vagy harmadik állást is vállalni azért, hogy megengedhessék maguknak napi látogatásaikat a legdrágább élelmiszerboltokba.

Bármely más generációnál többet költenek drága élelmiszerre

A Bank of America júniusi jelentése szerint a Z generációs ügyfelek többet költenek prémium élelmiszerüzletekben, mint bármely más generáció. Ez a tendencia meglepő, tekintve, hogy az általános élelmiszerárak az elmúlt években jelentősen megemelkedtek. Egy májusi CreditKarma felmérés szerint a válaszadók több mint negyede azért hagyott ki étkezéseket, hogy spóroljon, ennek ellenére a Z generáció egy része továbbra is az egészséges ételek és a drága nassolnivalók fogyasztását helyezi előtérbe.

Az egészségtudatos táplálkozás trendje az ezredfordulósok, azaz Y-generációsok idejében vált mérvadóvá, kezdve az olyan hóbortokkal, mint például az avokádós pirítósok és a granola fogyasztása. A trend a Z generáció életében tovább erősödött: egy YouGov felmérés szerint

a Z generációs válaszadók 70%-a hajlandó többet fizetni egy élelmiszerért, ha az jó minőségű.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Neeru Paharia, az Arizonai Állami Egyetem marketingprofesszora szerint a drága élelmiszerek vásárlása mögött gyakran egészségügyi indokok állnak. Andrea Hernández, a Snaxshot hírlevél szerzője szerint a fogyasztók a gazdasági visszaesés idején tipikusan megfizethetőbb luxuscikkekre költenek.

Egyre nagyobb teret nyernek a Z generáció ízlésvilágát kiszolgáló, egészségtudatos márkák

Nate Rosen, az Express Checkout hírlevél szerzője szerint a prémium élelmiszerek egészséges alapanyagokból készítve és különleges hozzávalókkal felturbózva nem csupán az egyén táplálkozási alapelveinek, hanem az identitásnak és az értékrendnek a kifejezését is szolgálják - ennek a trendnek és a termékeknek a terjesztésében pedig jelentős szerepet játszik a TikTok platformja.

Az élelmiszerboltokban a választék az 1990-es évekbeli 7000 termékről mára közel 50 000-re nőtt. A márkák egyre több címkét – pl. keto, gluténmentes, növényi alapú - használnak, hogy minél több piaci szegmenst megszólítsanak, mindeközben a közösségi média lehetővé teszi, hogy az emberek megosszák élelmiszer-preferenciáikat és vásárlási szokásaikat.

A táplálkozás korábban magánügynek számított, azonban ma már a nyilvánosság elé tárjuk szokásainkat

- tette hozzá Paharia, aki szerint így vált az önkifejezés és a státusz új formájává az élelmiszerválasztás a fiatal generációk körében.

Címkék:
drága, élelmiszer, megtakarítás, drágulás, prémium, fiatalok, trend, influencer, tiktok, élelmiszerek,