Tényleg belenyúlnak a lakossági megtakarítási szabályokba: ezek a részletek, tízezreket érinthet

Pénzcentrum2024. október 14. 10:41

Elindult a társadalmi egyeztetése annak a kormányzati tervnek, amely alapján lakhatási célra lehet felhasználni az önkéntes pénztári megtakarítások egy részét vagy egészét. A javaslat értelmében a pénztári megtakarításokat ilyen célra csak 2025-ben lehetne felhasználni, ebben az egy évben viszont adómentesen feltörhetőek az önkéntes pénztári számlák.  

A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát;
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egy éves időtartamban van lehetőségük;
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott

  • lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását,
  • valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását.

A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza.

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

Pár hete Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa beszélt arról a Pénztárszövetség konferenciáján, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok számára a hosszú távú öngondoskodás a lakástulajdon, mindenki abból indul ki, hogy legyen lakása.

Egyre több rá a bizonyíték, hogyha szabad pénzeszközhöz jutnak a magyarok, jellemzően az ingatlanok felé fordulnak – mondta akkor. Ezzel párhuzamosan itthon az egyik legalacsonyabb a nyugdíj-megtakarítások és életbiztosítások aránya a háztartások pénzügyi megtakarítási állományán belül.

Kifejtette azt is, hogy kevesebb mint ezer fő járadékos ma itthon, tehát nincs érdemi időskori anyagi segítség. Azt látja, hogy a járadék kérdése ma keveseket érdekel a tagok körében, így szerinte akkor lenne ez igazán nyugdíjcélú megtakarítás, ha a járadékosok száma ennél jóval magasabb lenne, vagyis szerinte ez azt jelenti, hogy nem tipikusan nyugdíjcéllal takarítanak meg az emberek az önkéntes pénztárakban.

 

Címkék:
megtakarítás, önkéntes nyugdíjpénztár, magyarok, önkéntes, lakáscél, megtakarítások, lakások, megtakarítási számla,