Fel sem ismeri sok magyar, hogy fizet egyre több adót: észrevétlenül húzzák ki a pénzt a zsebükből

G72024. október 9. 08:45

A korábbi bejelentések szerint a kormány tervezi között szerepel a családi adókedvezmény megdoplázása. Az intézkedésről egyelőre nem sokat tudni, mindössze annyit, hogy a bevezetés lépcsőzetes lehet. A G7 cikke szerint azonban a belengetett emelés, ha az inflációt is hozzávesszük, nem jelent komoly segítséget a családoknak, mindössze aprópénz.

Az adórendszerek egyik ősrégi trükkös eleme, amikor egy kedvezményt nem arányként (százalékban), hanem nominálisan, azaz egy konkrét összegben határoznak meg - írja a lap. Infláció esetén (mely alapesetben kis mértékben még kívánatos is) a változatlanul hagyott összeg idővel egyre kevesebbet ér, ha pedig még bérnövekedés is van (mint ahogy ez Magyarországon az elmúlt években így volt), akkor a jövedelemnek egyre kisebb része lesz a kedvezmény értéke. Ez azt eredményezi, hogy arányait tekintve egyre több adót kell fizetni!

A családi kedvezmény a 2011-es bevezetése óta nem változott érdemben: egy gyerek után alig havi 10 ezer forint, három vagy több gyermek esetében pedig gyermekenként 33 ezer forint az értéke. A bevezetéskor, azaz 2011-ben ez három gyereknél az akkori bérekhez képest olyan nagy összeg volt, hogy a munkavállalók jelentős része nem is tudta teljesen kihasználni, hiszen nem volt ennyi adófizetési kötelezettsége. Később, 2014-től már nem csak az szja-t, hanem a munkavállalói járulékot is lehetett csökkenteni a kedvezménnyel, de még így is csak 2017-re emelkedett olyan magasra a bruttó átlagbér, hogy abból ki lehessen használni a teljes háromgyermekes támogatást. Viszont az egy és két gyermeket nevelő családoknál évről-évre csökkent a családi adókedvezmény jelentősége, ha az időközben növekvő bruttó átlagbérhez arányosítunk - írja a lap.

Míg 2010-ben az átlagbért kereső család két gyermek után a jövedelme 9,4 százalékát kapta meg kedvezményként, ez az arány 2024-re 3,1 százalékra csökkent. Az egygyermekeseknél a 2011-es 4,7 százalékos kedvezmény időközben alig 1,5 százalékra olvadt. A három vagy több gyermeket nevelők valóban egészen jól járnak az szja-támogatással még ma is, de a bérekhez viszonyított arány még náluk is meredeken csökken 2017 óta.

Valójában elég kevesek jogosultak a nagycsaládosok kedvezményére, a 2022-es népszámlálási adatok szerint Magyarországon csupán a családok 3 százalékában van több mint három gyermek, a háromgyerekes családok aránya pedig 9 százalék. A gyermekes magyar családok többségében, 57 százalékában azonban továbbra is csak egy 18 év alatti van, és további 31 százalékban nevelnek két gyermeket, azaz a magyar családok 88 százaléka ma már nagyon alacsony, elinflálódott családtámogatást kap az szja-n keresztül. Ebből a szempontból a most belengetett emelés csak kompenzáció, a 2011-es helyzet irányába - írják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben két lépcsőben, 2025-ben és 2026-ban jön majd az emelés, akkor lehetséges, hogy a 2025-re érvényes adókedvezményt csak a 2026-os adóbevalláskor, azaz a választások előtt, egy összegben utalják vissza. Azt még nem lehet tudni, hogy lesz pontosan, viszont így a magyar családok majdnem 90 százalékát kitevő egy- és kétgyermekeseknek járó havi 10-20 ezer forintos emelés is számottevő összegnek tűnhetne - írják.

A családi adókedvezmény mellett a családi pótlék a másik fő támogatás, amelyet minden gyermeket nevelő család megkap, de ennek összege 2009 óta nem változott. Ez a juttatás 15 év alatt úgy elinflálódott, hogy értékét tekintve gyakorlatilag a felére csökkent, duplára emelése tehát elvileg a minimumszinten tartásra lenne csak elég.
Ha összesítjük a családi pótlékot és a családi adókedvezményt, akkor azt kapjuk, hogy ezekre 2011-ben a GDP 1,9 százalékát fordította a kormány, de az arány 2023-ra 0,86 százalékra csökkent, és idén is várhatóan ezen a szinten marad. Még a családi adókedvezmény duplázása esetén is csak a GDP 1,2-1,3 százalékát költenék ezekre a támogatásokra.

Címkék:
adókedvezmény, szja, családi pótlék, családi adókedvezmény, megtakarítás, gyermek, kedvezmény, családi, emelés, családtámogatás, családok,