Ez vár a lakásvásárló magyarokra 2025-ben: brutális drágulás jöhet, senki nem úszhatja ezt meg

Pénzcentrum2024. október 6. 17:00

A plusz források a kereslet élénkülését hozhatják majd, ami viszont egy komoly drágulási hullámot is jelent majd az ingatlanpiacon - fogalmazott az egyik hazai ingatlanszakértő.

300 milliérd forintnyi extra forrást hozhat a lakáspiacra az a lehetőség, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások feltörésével ezt a pénzt lakáscélra is költhetik majd a magyarok - vélekedett Balógh László, az ingatlan.com szakrtője az InfoRádió Aréna című műsorában. Rávilágított ugyanakkor arra is, hogy a plusz források várhatóan egy nagyon komoly drágulást hoznak majd a lakáspiacon 2025-ben.

Balogh László szerint az, hogy a tavalyi évhez képest 4 százalékkal kevesebb lakóingatlanból válogathatnak most a vevők, annak a jele, hogy a kereslet elkezdte felszívni a kínálatot a piacról - legalábbis középtávon. Összességében tehát stagnálás van most.

A kínálat változatosan alakult, a kereslet pedig egyértelműen élénkült, ha az eladó lakások számát nézzük, akkor azt lehet látni, hogy augusztushoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kínálat, ami stagnálásnak felel meg

- fogalmazott Balogh László.

Kitért arra is, hogy a plusz források és a megnövekedő kereslet természetszerűleg megdobják majd a lakások árait. Igaz ugyanakkor, hogy a drágulás már ebben az évben elindult, mégpedig egész gyors ütemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kereslet élénkülésével párhuzamosan az árak is kimozdultak a stagnálásból: az év elején az éves árnövekedés még alig 1-2 százalékos volt, ez most július-augusztusra 6-7 százalékra gyorsult. A napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy adómentesen lehet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra fordítani. Ez mintegy háromszázmilliárd forintot mozgathat meg a lakáspiacon, ami jelentős növekménynek tekinthető, hiszen az éves lakáspiaci forgalom két-háromezer milliárd forintot tesz ki

- mondta erről az ingatlanszakértő.

A nyugdíj- és egyéb célú megtakarításokkal kapcsolatos bejelentésekről, a lakáscéllá alakításáról korábbban a Pénzcentrum is írt elemzést, amit ide kattintva olvashatsz:

Címkék:
lakáshitel, lakáspiac, drágulás, kereslet, forrás, kínálat, lakáscél, lakások, drágulásépítkezés, balogh petya,