Újabb előrelépés a börzsönyi aranybánya ügyében: hamarosan megkezdődhet az első aranyrúd öntése

HelloVidék2024. október 1. 08:15

Új lendületet kapott a börzsönyi aranykitermelési projekt, miután Varga István, a Hun-Bányászat Kft. tulajdonosa bejelentette a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt. megalapítását. Az 500 méter mélységű aranylelőhelyről akár 3000 tonna arany is kibányászható, a projekt környezetvédelmi engedélyeztetése pedig előrehaladott állapotban van. A bányanyitás tervei szerint 6-7 év múlva indulhat a termelés, amely több száz új munkahelyet teremt a régióban - írja a HelloVidék.

A börzsönyi aranybánya újbóli megnyitásának tervei tovább haladnak, miután Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa közölte, hogy megalakították a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt.-t, melynek célja a régió arany- és ezüstlelőhelyeinek hasznosítása. A társaság bejegyzése augusztusban történt meg, és a kutatási eredményeket már a magyar hatóságok is megerősítették.

A bányában végzett mélyfúrások eddigi eredményei szerint jelentős arany- és ezüsttartalom található a régióban. Az arany dúsulási eredmények a kanadai és szlovák arany laboratóriumok jelentései alapján bizonyítottak, amelyeket a szolnoki Bányakapitányság is hitelesített.

A projekt különlegessége, hogy a bányászati folyamat során nem lesz szükség a cián használatára, mivel a nemesfémek vízzel moshatók. Az építési munkálatok és a bányanyitás várhatóan két éven belül megkezdődhetnek, és a tervek szerint az első aranyrudak 6-7 év múlva kerülhetnek ki a finomítókból.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
arany, kutatás, tervezés, aranyár, aranybánya, bányászat,