Megszólalt az iBanFirst: így teljesíthet a forint az év hátralévő részében

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 17:00

2024 utolsó negyedévébe lépve a deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltató iBanFirst bemutatja a forintra és az EUR/USD devizapárra vonatkozó előrejelzéseit. Célja, hogy a nemzetközi kereskedelemben tevékenykedő magyar vállalkozások értékes betekintést nyerjenek a legfrissebb devizapiaci trendekbe, így segítve őket az esetleges ingadozások és kockázatok hatékony előrejelzésében és kezelésében.  

A cég elemzői biztosak abban, hogy az EUR/HUF árfolyam az év végéig a 380 és 400 közötti sávban marad, egy esetleges 400-as szint fölé emlkedéssel, mivel ezzel a sávval a jegybank is elégedett lehet.

Ami az USD/HUF árfolyamot illeti, további gyengülési hullámra számítanak, elsősorban azért, mert a befektetők, különösen a fedezeti alapok, még mindig USD vételi pozícióban vannak a legtöbb feltörekvő piaci devizával szemben. Ez a tendencia valószínűleg nem fog változni, függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást az USA-ban.

Hacsak a választásokat nem támadják meg, az USD várhatóan erős marad a negyedik negyedévben és 2025-ben is. Mind a demokraták, mind a republikánusok protekcionista politikát folytatnak, ami inkább erősíti a valutát. Míg köztudott, hogy Trump támogatja a protekcionista intézkedéseket, kérdéses, hogy ez hogyan jelenhetne meg a következő demokrata kormányzat lépéseiben. Biden alatt a világ egyharmada és a legalacsonyabb jövedelmű országok 60%-a az USA protekcionista intézkedéseinek valamilyen formája alá tartozik.

EUR/USD előrejelzés Q4 2024-re

Ha az amerikai választások egyértelmű eredményt hoznak - ami még nagy kérdés - az elemzők előrejelzései szerint az EUR/USD árfolyama az év végéig 1,07 és 1,12 között ingadozhat. Az EUR/USD árfolyamát idén és a következő év elején két kulcsfontosságú strukturális tényező fogja befolyásolni:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Az USA gazdasági teljesítménye: Mivel a Federal Reserve agresszívan csökkenti a kamatlábakat, és az USA termelékenysége 3% közelében van, az amerikai gazdaság várhatóan felülmúlja az elkövetkező években Európa gazdaságát. Ez vonzhatja a magasabb megtérülést kereső befektetőket, ami támogatja az erős dollárt.
  • Az amerikai részvénypiac teljesítménye: Az USA erős részvénypiaci teljesítménye, különösen az S&P 500 és a Nasdaq indexeké, tőkebeáramlást vonzhat, ami tovább erősíti a dollárt.

Az iBanFirst becslése szerint a dollárindex jelenleg 9,3%-kal túlértékelt, bár ez még mindig elmarad az 1980-as évekbeli, több mint 20%-os csúcsértéktől. Ez a túlértékeltség valószínűleg az elkövetkező években is fennmarad.

Címkék:
euró, európa, deviza, usd, usa, donald trump, joe biden, elnökválasztás, amerikai, EUR, HUF,