Kutatás: kiderült, ez számít a legnagyobb sikernek a magyar fiatalok számára

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 12:32

A siker került a fókuszába annak a 18-24 éves korosztály körében végzett felmérésnek1, amelyet az OTP Bank rendelt meg. Ez a korcsoport a pénzügyi függetlenséget, a karrierépítést és az élet egyensúlyát tekinti hosszú távú sikernek.

Mit jelent a siker? Hogyan lehetünk sikeresek? Hogyan néz ki a siker felé vezető út? Ezek mind olyan kérdések, amelyek fiatalként mindannyiunkat foglalkoztatnak a jövőnk tervezése, életcéljaink kitűzése során. Az OTP Bank Junior üzletága egy felmérést végzett azt illetően, mit gondol a fiatal korosztály a sikerről, illetve a pénzügyek és a siker kapcsolatáról.

Az eredmények alapján a 18 és 24 éves korosztály szerint a siker sokféle lehet, számos összetevője van. Leggyakrabban a kitűzött célok elérését (75%) tartják sikernek legyen az az életük bármely területén. Sikernek számít továbbá az életünkkel való elégedettség (61%), a folyamatos fejlődés (48%) és az anyagi függetlenség (41%) is. A siker érzésének számtalan pozitív velejárója van: jó közérzetet (67%) és büszkeséget (64%) biztosít, valamint gyakran további motivációt ad új célok megvalósításához (42%).

A megkérdezettek szerint a siker mértéke eltérő lehet. A válaszadó fiatalok kétharmada szerint az önállósodásban fontos szerepet játszanak az apró sikerek, és a kitöltők 75%-a havi szinten él át mindennapi sikereket az életében. Ezek a sikerélmények leggyakrabban a pénzügyekben, tanulásban, munkában és a magánéletben születnek.

A kutatás eredményeiből kirajzolódik, a fiatalok számára a hosszú távú sikerek közül a pénzügyi siker (38%) a legfontosabb, de azzal az állítással, hogy siker pénzben mérhető, nem teljesen értenek egyet. Amikor pénzügyi sikerről beszélünk, az a fiatalok számára elsősorban függetlenséget, a tartozások, elmaradások hiányát, stabil jövedelmet, megtakarítási képességet és a nagyobb vásárlások finanszírozásának képességét jelenti. Kevésbé jelentős tényező a pénzügyi siker kapcsán a magabiztosság a pénzügyi döntésekben, illetve a megfelelő nyugdíj-előtakarékosság. A fiatalok negyede éli meg sikerként azt, ha pont annyit keres, amennyire szüksége van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzügyi függetlenség, a stabil jövedelem kialakítása, a megtakarítási képesség is kiemelkedő helyet foglal el a fiatalok hosszú távú céljai között, de megjelenik a stabil karrier és a munka-magánélet egyensúly megvalósítása is.

Címkék:
bank, otp, pénzügyek, pénzügy, pénzügyi kultúra, siker, pénzügyi nevelés, fiatalok, pénzügyi tudatosság,