Jöhet az újabb pénzeső a magyaroknak: hullanak a százmilliárdok, rengetegen fognak jól járni

Portfolio2024. szeptember 24. 09:00

1800 milliárdos kamatkifizetés lesz esedékes csak a prlmium állampapírok esetében, akinek tehát ilyenje van, már csak keveset kell, hogy várjon.

2025-ben mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát - erről ír mai cikkében a Portfolio. Ebből csak 1800 milliárdot a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak, aminek a java része ráadásul az első negyedévben lesz esedékes.

A lap szerint a munkaképes korúak közel 40%-ának nincs megtakarítása Magyarországon, azok közül viszont, akiknek van, 16% rendelkezik állampapír befektetéssel az MNB adatai alapján, minderről bővebben a Portfolio Future of Finance konferenciáján is esett szó.

Nem meglepő módon a vagyonosabb háztartások aktívabbak az állampapírpiacon, a 10 millió forint feletti vagyonnal bíró háztartások esetében már több mint 60% az állampapírral bírók aránya. Az MNB adatai szerint 500 ezer forint megtakarítás felett figyelhető meg az állampapírpiacra való belépés.

Címkék:
mnb, kamat, megtakarítás, állampapír, portfolio, milliárd, háztartások, milliárdok, prémium állampapír, állampapír hozamok,