Állampapír a postán: megszólalt a Magyar Posta a slágerbefektetésről, ezért állnak most tömegek sorban

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 13:00

Az állampapírok különböző formái ma a magyarok egyik kedvenc megtakarítási, befektetési formájának nevezhetők. Azt azonban kevesen tudják, hiába megy már csaknem három évtizede, hogy az állampapírt régi, igazi "papír" formájában kizárólag a Magyar Postán szerezhetjük be. Amikor megkérdeztük erről a postaszolgáltatót, minket is meglepett, hogy még mindig mennyire népszerű a postai állampapír. Lássuk, mekkora mértékben vásárolható állampapír a Postán, és mit vigyünk magunkkal, ha a csekkbefizetés mellett ezt is szeretnénk elintézni.

Az állampapírok napjaink Mgayarországán a legnépszerűbb befektetési, megtakarítási formának számítanak. Nem is csoda mindez, ha arra gondolunk, hogy erre a megtakarítási formára nem kell semmilyen plusz terhet fizetnünk a nyereségeink után, ellentétben egy sor mások lehetőséggel, ameleket bizony mindezek egyre jobban érintenek. Az állampapírok beszerzése emellett könnyű és a hozam is kimondottan jónak mondható - no persze, a gazdasági heyzet fuvallataival azért ez is változni szokott, de az biztos, hogy a magyarok a legjobbak között emlegetik, amiről arról döntenek, hogy a megtakarított pénzük álljon valamiben - s ez ne a párnaciha legyen otthon.

Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csak a Kincstárnál vagy online, hanem ha úgy tartja kedvünk, esetleg nem annyira hiszünk a modern technológiában, akkor akár egy egyszerű csekkbefizetéssel is összeköthetjük az állampapírok megvásárlását. A Magyar Postán is lehet állampapírt venni, a postai állampapír pedig - szintén kissé meglepő módon - igen népszerű a magyarok körében. Megkérdeztük az állami postaszolgáltatót, mennyire megy az állampapír a postán, miből mennyit vesznek, illetve az ország mely postahivatalaiban népszerűbb ez a befektetési, megtakarítási forma 2024-ben. Lássuk, mit tud a postai állampapír!

Állampapír a postán: mit, mennyit vehetünk?

A Magyar Posta a Pénzcentrumnak küldött válaszában leszögezte: ügyfeleik "igénylik, hogy a hagyományos postai szolgáltatás mellé a pénzügyi szolgáltatásokat is elintézhessék, amint azt is, hogy ebben tapasztalt ügyintézők álljanak rendelkezésükre".

A nyomdai, vagyis klasszikusnak mondható "papír alapú" állampapírokat kizárólag a postahivatalokban lehet már beszerezni - országszerte 1 800 helyen:

  • Kincstári Takarékjegy, 1 és 2 éves (10, 50, 100, 500 ezer és 1 M Ft címletekben)
  • Magyar Állampapír Plusz (10, 50, 100, 500 ezer, ill. 1 és 2 millió Ft címletekben)

Emellett természetesen lehetőség van az úgynevezett "demateralizált" állampapírok vételére is - itt a névérték mindig egy forint, aztán annyit veszünk, amennyit éppen szeretnénk, illetve a törvényes minimumban vagy maximumban meg van szabva:

  • Magyar Állampapír Plusz
  • Prémium Magyar Állampapír
  • Bónusz Magyar Állampapír
  • Fix Magyar Állampapír

A nyomdai állampapírt kizárólag természetes személy vásárolhat, aki "devizabelföldi" is. A dematerializált állampapírokat pedig kizárólag magyar állampolgárságú, devizabelföldi, cselekvőképességükben nem korlátozott, nagykorú természetes személyek vásárolhatnak.

A vásárláshoz az ügyfélnek rendelkeznie kell értékpapírszámlával. Számlanyitást az ügyfél csak személyesen kezdeményezhet, ehhez a vásárláskor tehát szükség lesz az adókártyára is.

És még mit vigyünk magunkkal a postai állampapírhoz?

Ha a Postán szeretnénk állampapírt vásárolni, az bizony egy klasszikus ügyintézésnek számít, így érdemes felkészülni a megszokottnak mondható iratokkal. Mindenképpen legyenek nálunk a következő iratok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Régi típusú, könyv formátumú személyi igazolvány, vagy
  • Kártya formátumú személyazonosító igazolvány, vagy
  • Kártya formátumú gépjármű vezetői engedély (jogosítvány), vagy
  • útlevél
  • Személyigazolvány csere/pótlás esetén az okmányiroda által kiállított fényképes ideiglenes személyazonosító igazolvány

 - válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre a Magyar Posta.

Kik és mennyit vesznek?

Ez is meglepő lehet: a Postán csaknem három évtizede vesz már részt a nyomdai állampapírok árusításában, és már a fent említett demateralizált, 1 Ft-os névértékű állampapírok is régen kaphatók náluk.

A Magyar Posta 1995-től vesz részt a nyomdai állapmapírok, míg 2013-tól a dematerializált állampapírok forgalmazásában. 2024 augusztus végi adatok alapján a Magyar Posta nyomdai állampapír állománya 616 milliárd, míg a dematerializált állomány 694 és fél milliárd forint Ft

- válaszolt a Posta, mikor erről kérdeztük őket. De természetesen arra is kíváncsiak voltunk: hol és mennyi fogy belőle országosan, kik veszik szívesen a Postától az értékpapírokat?

A Magyar Postán az idei év január és augusztus közé eső időszakra vonatkozó adatai alapján a legmagasabb értékben Budapesten értékesítettek a munkatársak állampapírt. Pest megye közel azonos szinten teljesít, míg a legkisebb értékben Somogy, Komárom-Esztergom és Tolna megyében adott el a Posta állampapírt

- tudtuk meg ezt is a Magyar Posta dolgozóitól.

Címkék:
megtakarítás, állampapír, posta, prémium, magyar termék, postás, magyar posta, igazolvány, magyarok, magyar államkincstár, megtakarítások, magyar államkötvény, megtakarítási számla, magyar állampapír plusz, prémium magyar állampapír, állampapír hozamok,