Brutálisan megdrágult az arany: ki tudja, hol lesz ennek a vége?

Pénzcentrum2024. szeptember 15. 21:03

Az arany árfolyama újabb rekordmagasságba emelkedett pénteken, folytatva a csütörtöki közel 2%-os növekedést. A nemesfém unciánkénti ára 1%-kal, 2 583,45 dollárra (~920 ezer forintra) nőtt, ami több mint 3%-os heti nyereséget jelent. Az idei év során az arany értéke már több mint negyedével emelkedett - tudósított a Bloomberg.  

A rally mögött elsősorban az amerikai központi bank (Fed) várható monetáris lazítása áll. A jegybanki vásárlások, valamint a közel-keleti és ukrajnai konfliktusok miatti menedékkereslet szintén hozzájárultak az áremelkedéshez. Emellett a lakossági befektetők érdeklődése is megélénkült.

A swap-kereskedők megnövelték annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok központi bankja a jövő szerdai ülésén nagyszabású kamatcsökkentést hajt végre. Ezt követően az aranykereskedők arra fogadnak, hogy a nemesfém ára még magasabbra emelkedhet, mivel az alacsonyabb kamatlábak általában kedvezően hatnak a nem kamatozó aranyra.

Az aranyra tett medvés fogadásokat lezáró befektetők szintén hozzájárulhattak a fém emelkedéséhez. Emellett a globális központi bankok monetáris lazításra vonatkozó várakozásai növelték az arany tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) történő befektetését.

John Reade, az Arany Világtanács vezető piaci stratégája szerint "ez azt jelzi, hogy a nyugati befektetők továbbra is megújult érdeklődést mutatnak az arany iránt, ami az elmúlt három évben nagyrészt hiányzott, legalábbis az ETF-eken keresztül".

 
Címkék:
arany, befektetők, fed, aranyár, aranytömb, aranypiac, befektető,