Elképesztő, amit a magyarok a megtakarításaikkal művelnek: itt van 10 hajmeresztő gazdasági ábra

Portfolio2024. szeptember 5. 13:14

Bár egyes érvelések szerint a magas megtakarítás a ludas abban, hogy a magyarok nem fogyasztanak, a lakosság pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem érte el tavaly, ami a harmadik legrosszabb adat egész Európában az Eurostat friss adatai szerint - írja a Portfolio. A lap 10 érdekes gazdasági ábrát közölt arról, hogy állnak a magyarok megtakarításai. 

A kötvények egyik országban sem játszanak olyan fontos megtakarítási szerepet, mint Magyarországon, viszont túl sok pénz hever lekötetlenül, és cudarul állunk a hosszú távú öngondoskodásban - írták. A pénzügyi megtakarítások alatt értik a készpénzt, folyószámlabetétet, egyéb betétet, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt, tőzsdei részvényt, befektetési jegyet, valamint a nyugdíjcélú megtakarításokat és életbiztosításokat.

Az alábbi ábra szerint a magyar lakosságnak 134 milliárd eurónyi pénzügyi megtakarítása volt, ami az ötödik legrosszabb adat.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarítása a GDP 70%-át sem éri el, ami a harmadik legrosszabb adat EU-s szinten. Hozzánk képest tavaly csak a románok és a lengyelek teljesítettek rosszabbul.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ország esetében nagy szerepet tölt be a készpénz és betét jellegű megtakarítás a háztartásoknál, a görög, lengyel, portugál és szlovén lakosság a pénzügyi megtakarításai több mint 70%-át tartja ilyen eszközökben.

Külön megnézve a készpénz- és betétadatokat láthatjuk, hogy összegében a németek, a franciák és az olaszok tartanak a legtöbb megtakarítást ezekben az eszközökben, Németországban különösen kiemelkedik a magas készpénzállomány.

Érdekes viszont, hogy ha a készpénz és bankbetéten belüli arányokat nézzük, akkor Magyarország vezet a legmagasabb készpénz-aránnyal:

Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar lakosság nem áll valami fényesen az öngondoskodási és nyugdíjcélú megtakarítások felhalmozásában, az alábbi ábra azonban még jobban rávilágít a szomorú valóságra: miközben Hollandiában, Dániában és Svédországban a háztartások pénzügyi megtakarításainak több mint fele van életbiztosítási és nyugdíjpénztári termékekben, addig nálunk ez az arány még a 10%-ot sem éri el, ami a második legrosszabb adat (Görögország van egyedül mögöttünk).

Mibe ment tavaly a legtöbb pénz?

Az állományi adatok mellett azt is megnéztük, hogy tranzakciós alapon melyek voltak tavaly a legkeresettebb megtakarítási termékek a lakosság körében. Összességében a legtöbb friss pénzt a németek, a britek és a franciák tették pénzügyi termékekbe tavaly, a tranzakciós számok alapján Magyarországon mintegy 12 milliárd eurónyi friss pénzügy megtakarítás keletkezett.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állományi adatok után nem annyira meglepő, hogy

  • a készpénzfelhalmozás is Németországban volt a legjelentősebb tavaly,
  • kötvényekből az olaszok,
  • befektetési jegyekből a németek és a spanyolok vettek a legtöbbet, míg
  • a nyugdíjpénztárakba a briteknél érkezett a legtöbb friss megtakarítás.

Ha a tranzakciókon belüli arányokat nézzük, láthatjuk, hogy az egyes nemzeteknél melyek voltak a kedvenc megtakarítási termékek.

  • A készpénz és betét például a portugáloknál és a lengyeleknél bírt a legmagasabb aránnyal a tranzakciók arányában,
  • a kötvényekért az olaszok és a belgák voltak leginkább oda (a magyar arány „csupán” 62%),
  • a részvényeket arányaiban leginkább a belgák és az olaszok keresték,
  • a befektetési alapokért a szlovákok, a spanyolok és a görögök voltak nagyon oda,
  • az életbiztosításokba a dánoknál érkezett arányaiban a legtöbb friss pénz,
  • míg a nyugdíjpénztáraknál a szlovákok tűntek ki.

Magyarországon a legnagyobb kereslet a kötvényeket, majd a befektetési jegyeket jellemezte, a készpénz és betét jellegű eszközöknél, valamint a részvényeknél tőkekiáramlást lehetett látni.

Ha pedig megnézzük az öngondoskodási és egyéb megtakarítási termékek tranzakcióinak arányát, azt kapjuk, hogy az Egyesült Királyságban, Svédországban, Norvégiában és Hollandiában a friss lakossági pénzek több mint fele a hosszabb távú öngondoskodási termékeket kereste, míg Görögországban, Belgiumban, Olaszországban és Portugáliában áramlott ki a pénz az életbiztosításokból és nyugdíjcélú megtakarításokból.

A magyar lakosság a friss pénzek csak elenyésző, 5%-ot sem elérő részét allokálta öngondoskodásra tavaly, mellyel így mi állunk az ötödik legrosszabb helyen - írta a Portfolio.

Címkék:
pénz, öngondoskodás, készpénz, megtakarítás, magyarország, pénzügyek, pénzügy, magyar, lakosság, gdp, pénzügyi tudatosság, adat,