Már Matolcsy is elismerte: keményen megérzi a lakosság pénztárcája a banki díjemeléseket

Pénzcentrum2024. augusztus 16. 09:03

A tranzakciós illetékemelés idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt az MNB szerint.

A tranzakciós illetékemelést a hitelintézetek és pénzforgalmi szolgáltatók a jogszabályban leírtak szerint, a fennálló szerződések esetén 2024. év végéig nem háríthatják át a lakossági fogyasztókra, és az MNB ismét fel fog lépni, amennyiben jogszabályellenes díjemelésre kerülne sor - közölte Matolcsy György jegybankelnök Tóth Bertalan parlamenti képviselő kérdésére a 444 szerint. Matolcsy szerint az MNB számításokat végzett „az illetékemelkedés várható inflációs hatására vonatkozóan”, és arra jutottak, hogy a lakossági díjak emelkedése közvetlenül, a vállalati banki költségek emelkedése pedig közvetett módon befolyásolja az inflációt.

A jegybank szerint a közvetlen hatások csak 2025 elejétől jelentkezhetnek, miután a hitelintézetek és pénzforgalmi szolgáltatók a megemelt illetéket a fennálló szerződések esetén 2024. év végéig nem háríthatják át a lakossági fogyasztókra. Ennek alapján a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az illeték emelkedése idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, bank, tranzakciós illeték, megtakarítás, matolcsy, infláció, bankok, banki költségek, matolcsy györgy, inflációs adat, inflációs várakozások,