Folytatódik az őrült spórolás Magyarországon: itt tartják a pénzüket az élelmesek

Pénzcentrum2024. augusztus 16. 16:31

Júliusban 2,1%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon némi emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken negatív nulla volt tapasztalható, míg a hazai tőzsde a fejlett piacokat meghaladó mértékben tudott emelkedni. A devizapiacon a forint az euróhoz képest alig észrevehetően csökkent, míg a dollárhoz képest valamelyest erősödni tudott az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 226 milliárd forintot mutat. Minden egyes kategória esetében tőkebeáramlást tapasztalhatunk, kivéve a pénzpiaci és az ingatlanlapokat.

A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 342 milliárd forinttal növekedett az év hetedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16.516 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapoktól közel egy milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok azonban jobban alakultak, így összességében 0,4 %-kal növekedni tudott a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál tulajdonképpen vegyes a kép. Összesen 43,8 milliárd forint áramlott be a kategóriához. A rövid futamidejű kötvények esetében három hónapnyi tőkekivonás után, újra tőkebeáramlást láthattunk, amelynek nagysága 51.5 milliárd forint. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 15,2 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 7,5 milliárd érkezett. A hozamok pozitívan alakultak olyannyira, hogy még a hosszú futamidejű kötvényalapok esetében is a pozitív tartományba sikerült a nettó eszközértéknek kapaszkodnia. Mindösszesen a kategória vagyona 1,8%-kal növekedett. Közel a 6 ezer milliárdos határ.

A vegyes alapokhoz 76,5 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 20,8 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 37,1 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 18,6 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát tudták növelni a hozamok is, így az 4,2%-kal tudott növekedni az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 31,2 milliárdnyi tőke áramlott, amely rég nem látott nagyság. Az árfolyammozgások ezúttal nem tudták tovább segíteni a növekedést, de így is 2,7%-os növekedést láthatunk a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokba 1,7 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok is hozzá tudtak járulni a pozitív teljesítményhez hasonlóan szerény mértékben, így a kategória vagyona 0,7%-kal növekedett a hónap folyamán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az abszolút hozamú alapok esetében 42,5 milliárd áll az értékesítési soron, amely a harmadik legnagyobb érték. A hozamok sem alakultak kedvezőtlenül, így 2,9%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Továbbra is állíthatjuk, hogy ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt.

A származtatott alapokhoz 0,2 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ettől azért kedvezőbben alakultak így 2,0 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

Az ingatlanalapok esetében 14,2 milliárdnyi tőkekiáramlást láthattunk a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal csökkent.

Az árupiaci alapok esetében 2,4 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás mínusz 0,4% lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 43 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni valamennyit a növekedéshez, így összeségében a vagyon 3,5%-kal növekedett a hónap során.

Címkék:
megtakarítás, milliárdos, milliárd, tőkepiac, tőkeemelés,