Nem tudnak bánni a pénzzel a magyarok? Hiába keresnek többet, hónapról hónapra élnek

Pénzcentrum2024. augusztus 7. 19:15

Habár mindig is könnyű volt túlköltekezni a fizetésünkből, manapság gyorsabban kivégezhetjük megtakarításainkat, mint valaha. Sokan olyan beszédes kifejezésekkel ütik el a probléma élét, mint a „funflation” vagy a „money dysmorphia”, azonban nem szabad megfeledkeznünk egy másik alattomos trendről sem, amit újabban „lifestyle creepnek” neveznek. Na de mégis, mit jelent ez a kifejezés és miért jellemzi ilyen jó a magyar fiatalok anyagi helyzetét?

A funflation (sokat költünk szórakozásra, ezért kevesebb pénzünk marad) és a money dysmorphia (eltorzult módon látjuk, hogy mennyi pénzünk van, és hogy mit engedhetünk meg magunknak) mellett, ha problémás költekezési szokásainkat szeretnénk jellemezni, mindenképpen érdemes megismerkednünk a lifestyle creep fogalmával is, amit tükörfordításban a legegyszerűebben „életmódbeli kúszásnak” fordíthatnánk.

Mire utalnak a szakértők?

A lifestyle creep kifejezés gyakorlatilag arra a jelenségre utal, miszerint sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy gyorsabban költekezzünk, mint amilyen ütemben a fizetésünk növekszik

- árulta el Kimberly Palmer, a NerdWallet pénzügyi szakértője.

Ahogy folyamatosan nő az életszínvonalunk, egyre több „kísértéssel” találkozunk, amelyek jellemzően romboló hatással vannak megtakarításainkra. A jelenség a modern élet természetes és várható velejárói közé tartozik, azonban rengeteg árnyoldala is van, amelyekkel kapcsolatban pénzügyi szakértők árulták el véleményüket a Huffpostnak. Nézzük, milyen trükköket tartogatnak a tarsolyukban a szakértők, hogyan hárítsuk el a kísértést!

A túlköltekezés gyakran amiatt következik be, hogy látjuk, mások mennyivel többet költenek nálunk, mi pedig tartani akarjuk velük a lépést. Példának okáért kapsz egy fizetésemelést és máris lecseréled a telefonodat, gyakrabban eszel étteremben és többet pazarolsz nyaralásokra. A gondolat, hogy többet költs, mindig csábító, mert úgy érezed, hogy megengedheted magadnak, azzal indokold, hogy megérdemled.

- mondta Bola Sokunbi, a Clever Girl Finance alapítója.

Természetes emberi vágynak mondható, hogy mindannyian javítani szeretnénk az életminőségünket, tipikusan szebb dolgok vásárlásával, hiszen mind vonzódunk a közösségi médiában megjelenített gondtalan életstílushoz – itt kerül a képbe azonban a fokozatos túlköltekezés problémája, ami kezdetben alattomos módon, észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a költekezés lassú növekedése sokszor egészen addig észrevétlen marad, amíg nincs komolyabb hatása az életünkre és a megtakarításainkra.

Ahogy nő a jövedelmünk, úgy nőnek a kiadásaink, a javuló életszínvonallal pedig természetes módon együtt jár a jobb életminőség élvezete is – ami motiváltabbá tesz minket arra, hogy még többet akarjunk elérni – viszont mindez együtt járhat a megtakarításaink lecsökkenésével.

Hiába keresel többet, továbbra is hónapról hónapra élsz. Az, aki többet keres, ki is akarja élvezni, a csúszós lejtőn pedig sokan nem járnak elég óvatosan

- jegyezte meg Kara Stevens író.

Mit tanácsolnak a szakértők?

  • Ha nem akarod, hogy az életszínvonalad emelkedése tönkre tegye a pénzügyeidet, kövesd nyomon alaposan a havi kiadásaidat!
  • Hitelkártya- és bankszámlakivonataid áttekintése szintén nagy segítség lehet, ugyanúgy, ahogy egy költségvetési alkalmazás használata is.
  • Határozd meg, hogy mik a pénzügyi céljaid és tervezd meg, hogyan tudod elérni őket. Tisztázd magadban, hogy mire gyűjtesz, legyen szó akár egy házról, a nyugdíjról vagy egy vészhelyzeti alapról.
  • Nem baj, ha élvezed a szép dolgokat - de próbálj meg saját költségvetési kereteden belül maradni.
  • Tartsd szem előtt a hosszú távú, biztonságot nyújtó pénzügyi stabilitás fontosságát, jövedelmed egy részét pedig fordítsd megtakarításokra és befektetésekre!
  • Automatizáld megtakarításaidat: állíts be automatikus átutalásokat megtakarítási és befektetési számláidra, így következetes módon biztosíthatod, hogy legyen tartalékod.

Címkék:
vásárlás, spórolás, megtakarítás, pénzügyek, pénzügy, pénzügyi tudatosság,