Brutális csapások érik a legnagyobb luxusmárkákat: hogy másznak ki ebből a világ leggazdagabbjai?

Pénzcentrum2024. július 24. 17:45

Az LVMH, a világ egyik legnagyobb luxuskonglomerátuma, kedden jelentette be, hogy 2024 első félévében profitja és bevétele csökkent az előző évhez képest. Azonban Japánban kiemelkedő eredményeket értek el, ahol kétszámjegyű bevétel-növekedést tapasztaltak. A cég pénzügyi igazgatója, Jean-Jacques Guiony szerint a japán piac különösen a kínai utazók vásárlásainak köszönhetően mutatott rendkívüli növekedést - írta meg a Business Insider.

A japán eladások növekedése nem egyedi eset. A Burberry is hasonló tendenciákról számolt be: míg az ázsiai-csendes-óceáni térségben 23%-kal csökkentek az eladások, Japánban 6%-os növekedést regisztráltak. A Richemont és a Swatch Group szintén erős növekedést tapasztaltak Japánban. A Kering, amely olyan márkákat birtokol, mint a Gucci és a Balenciaga, 16%-os bevételnövekedést könyvelhetett el Japánban az első negyedév során.

A jen folyamatos leértékelődése miatt a turisták dollárjai messzebbre jutnak Japánban, így a luxuscikkek olcsóbban megvásárolhatók. Márciusban az ország megdöntötte a járvány előtti turisztikai rekordot 3,1 millió látogatóval. Amrita Banta, az Agility Research & Strategy ügyvezető igazgatója szerint sok turista érkezik Japánba a jen leértékelődése miatt.

A koreaiak, tajvaniak, kínaiak és szingapúriak mind Japánba utaznak és ott vásárolnak

- mondta Banta. Kína gazdasága ugyanakkor számos kihívással néz szembe: ingatlanválság, tőzsdei ingadozások és geopolitikai feszültségek nehezítik a helyzetet. A gyenge fogyasztási kiadások hátráltatják a gazdasági növekedést; júniusban mindössze 2%-kal bővült a fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítése az egy évvel korábbihoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Daniel Langer, a Pepperdine Egyetem luxusmárkákra szakosodott professzora szerint Kínában sok esetben jelentősen drágábbak a luxuscikkek. "A kínai közösségi média tele van történetekkel arról, hogy mennyivel olcsóbbak például Hermès vagy Dior termékek külföldön" - mondta Langer.

Címkék:
megtakarítás, luxus, luxusóra, megtakarítások, luxuscikkek,