Csak néhány boltnál működik a legális készpénztrükk: elég komoly pénzt spórolhat, aki itt vásárol

Szánthó Péter2024. július 22. 05:34

Egy éve indult el Magyarországon az úgynevezett cash-back rendszer, azaz a boltok kasszáinál elviekben mindenkinek lehetősége lenne havonta kétszer, maximum 40 ezer forint készpénzt felvenni, méghozzá díjmentesen. Ám tavaly júliusban elég hűvös volt a fogadtatás a nagy üzletláncok részéről, és ez a hozzáállás őszre sem változott érdemben. Most újra megkérdeztük a kiskereskedelem legnagyobb szereplőit, hogy állnak a dologhoz: kiderült, sok minden nem változott, továbbra is csak egyetlen nagy boltlánc kínálja fel a lehetőséget a vásárlóknak. A háttérben az ügyre rálátóktól megtudtuk, hogy többek között a magas adminisztrációs és biztonsági költségek miatt ódzkodhatnak tőle a piaci szereplők - hiszen több készpénzt kellene mozgatni és raktározni, ha a kasszák ATM-ként is működhetnek.

Egy évvel ezelőtt, 2023 júliusában vezették be Magyarországon az úgynevezett cash-back rendszert, ami havi két alkalommal, legfeljebb összesen 40 ezer forintig ingyenesen tesz lehetővé készpénzfelvételt a boltok kasszáinál is - a tranzakciók után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget. Így a havi kétszeri maximum 150 ezer forint mellett elvileg ez is egy ingyenes készpénzfelvételi lehetőség lenne.

Azért a feltételes mód, mert a boltláncok körében azonban hűvös volt a fogadtatás, egy évvel ezelőtti körképünkben egyetlen üzletlánc nyilatkozott úgy, hogy náluk már megy a rendszer, és ez tavaly szeptemberben sem volt másképp. Most újra megkérdeztük a hazai nagy üzletláncokat, hogy állnak a cash-back rendszer bevezetésével.

Bő egy éve, a rendszer startjánál Tesco, az Aldi és a Lidl úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a lehetőséget, illetve dolgoznak a megoldáson - és még ősszel is ez volt a mondás. Most kérdésünkre a Tesco közölte:

a szolgáltatás az áruházakban nem elérhető.  

Szeptemberben a boltlánc még arról beszélt: első körben a bankkártyás terminál tulajdonosának kell lehetővé tennie ezt a szolgáltatást, jelenleg az ezzel kapcsolatos fejlesztés zajlik, amiben a tavalyi utolsó negyedévre ígértek előrelépést a terminálszolgáltatók. Kérdésünkre az Auchan is azt írta, hogy nem elérhető a szolgáltatás az áruházakban.

A Spar pedig most megkeresésünkre egyenesen kijelentette:

Nálunk nincs ilyen megoldás és nem is tervezzük a bevezetését.

Kerestük az Aldit és a Lidl-t is, utóbbi azt a választ adta, hogy "a cashback szolgáltatás pedig jelenleg nem érhető el, de a vállalat nem zárja ki az ingyenes készpénzfelvétel jövőbeni bevezetésének lehetőségét."

A PENNY az egyedüli a nagy boltláncok közül, ahol elérhető a szolgáltatás, 2017-ben vezették be, azóta Magyarországon a teljes hálózatban elérhető.

A készpénzfelvétel a teljes tranzakciók kevesebb mint 0,1%-a. Vásárlóink jellemzően kisebb, pár tízezer forint értékben vesznek fel készépénzt. Bizonyos régiókban egyáltalán nem élnek a lehetőséggel, de országosan is minimális a kihasználtsága

- közölte az üzletlánc kérdésünkre.

Európában sem megy annyira

Az Európai Központi Bank 2022-es adatai szerint a cash-back szolgáltatás csak korlátozottan elterjedt az európai országok többségében. A megkérdezett euroövezeti kiskereskedők mindössze 11 százaléka nyújt ilyen szolgáltatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor jelentős különbségek figyelhetők meg az egyes országok között. Belgiumban például a kiskereskedők 59 százaléka, Finnországban pedig 55 százaléka kínál cash-back lehetőséget. Írországban ez az arány 42 százalék. Ezzel szemben a többi országban a szolgáltatást biztosító kiskereskedők aránya sehol sem éri el a 15 százalékot, több országban pedig 5 százalék alatt marad, mint például Spanyolországban, Ausztriában és Portugáliában. Magyarországról nincs adat, de mint a fentiekből látható, a hazai helyzet inkább az utóbbi országokéhoz hasonló.

Loading...

Miért nem terjed el?

A magyarországi boltokban a cash-back készpénzfelvételi rendszer hiánya több tényezőre vezethető vissza. Először is, a technológiai infrastruktúra és a megfelelő eszközök hiánya jelentős akadályt jelenthet. A cash-back szolgáltatás bevezetése különleges terminálokat és szoftvereket igényel, amelyek integrálása a meglévő rendszerekbe költséges és időigényes lehet.

Emellett a boltoknak biztosítaniuk kell a megfelelő készpénzállományt is, hogy a vásárlók igényeit kielégíthessék, ami további logisztikai kihívásokat jelenthet.

Tavaly hasonló aggályokat fogalmaztak meg a kisboltok tulajdonosai is, egyesek azt is kijelentették, azért félnek, mert a túl sok készpénz boltban tartása felkeltheti az akár fegyverrel érkező rablók kíváncsiságát is. Emellett, ha sokan használnák ki a 40 ezer forintos limitet, akkor jóformán nem maradna készpénz a kasszában, nem tudnák gyorsan visszapótolni.

Másodsorban, a jogi és szabályozási környezet is gátat szabhat a cash-back rendszer elterjedésének. Magyarországon a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályozások és a pénzmosás elleni törvények szigorú előírásokat tartalmaznak, amelyek megnehezíthetik a cash-back szolgáltatások bevezetését. A boltoknak komoly adminisztratív terhekkel kell szembenézniük, hogy megfeleljenek ezeknek az előírásoknak, beleértve a tranzakciók pontos nyomon követését és jelentését. A bonyolult szabályozási környezet miatt sok üzlet egyszerűen nem tartja megérősnek az egészt cash-back szolgáltatást.

De a vásárlói szokások és az üzletek érdekei is szerepet játszanak az elterjedés lassúságában. Hiszen Magyarországon a készpénzfelvétel hagyományosan bankautomatákon keresztül történik, és a vásárlók nagy része ehhez a módszerhez van hozzászokva - egyszerűen nem égett bele a néplélekbe, hogy akár a boltban is el lehetne ezt intéztni.

Összességében, mint azt a háttérben több, a folyamatokra rálátó forrástól is megtudtuk, a hazai boltok számára a cash-back szolgáltatás nem feltétlenül jelent vonzó üzleti lehetőséget, hiszen nem hoz közvetlen bevételt, ám növeli az adminisztrációs és biztonsági költségeket - hiszen több készpénzt kellene hozzá mozgatni, raktározni. Ezen kívül a vásárlók nagy része már rendelkezik bankkártyával, ami lehetővé teszi a készpénzmentes fizetést, így a boltok inkább erre a technológiára fókuszálnak ahelyett, hogy a cash-back szolgáltatás bevezetésére koncentrálnának.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

Create your own user feedback survey

Címkék:
vásárlás, készpénz, Tesco, penny, megtakarítás, auchan, spar, boltok, szolgáltatás, készpénzfelvétel, vásárlók, ingyenes készpénzfelvétel,