Rárepültek erre a lehetőségre a magyar befektetők: ide teszik most az élelmesek a pénzt

Pénzcentrum2024. július 15. 15:33

Júniusban 2,4%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a BAMOSZ. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken ezt meghaladó növekedés volt, míg a hazai tőzsde kiugróan magas eredményt mutatott. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is gyengült az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 177 milliárd forintot mutat. Minden egyes kategória esetében tőkebeáramlást tapasztalhatunk, kivéve kötvényalapokat, ahonnan áramlott ki a tőke. A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 381 milliárd forinttal növekedett az év hatodik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16.174 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz 8,6 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzájárultak a növekedéshez, így összességében 2,3 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál az elmúlt hónapban tőkekiáramlást tapasztaltunk, amelyiknek nagysága 21 milliárd. Ahogy az már említésre került, csak ennél a kategóriánál tapasztalhattuk tőkekivonást. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahonnan 14 milliárdnyi tőke távozott. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 2,2 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 4,8 milliárd távozott. A hozamok pozitívan alakultak, így sikerült a kategória vagyonának növekednie, igaz ez a növekedés mindössze 0,6% lett.

A vegyes alapokhoz 65,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 16,3 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 35,3 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 13,7 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát tudták növelni a hozamok is, így az 4,6%-kal tudott növekedni az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 25milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítették a növekedést, így 5,6%-os növekedést láthatunk a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokba 7,5 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok csaknem ugyanilyen mértékben járultak csak hozzá a pozitív teljesítményhez, így a kategória vagyona 2,1%-kal növekedett az elmúlt hónapban.

Az abszolút hozamú alapok esetében 57 milliárd áll az értékesítési soron, amely a második legnagyobb érték. A hozamok sem alakultak kedvezőtlenül, így 3,6%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A származtatott alapokhoz 1,5 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok csak csekély mértékben tudtak hozzájárulni a növekedéshez, de így is 5,9 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

Az árupiaci alapok esetében 2,5 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok szintén kedvezően alakultak, így a vagyonváltozás plusz 3,9% lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 29 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 4,7%-kal növekedett a hónap során.

Címkék:
befektetés, befektetési alap, megtakarítás, ingatlanalap, milliárd, tőke, milliárdok, bamosz, tőkepiac,