Egyre súlyosabb a helyzet a magyar gazdaságban: nem lehet elkerülni az újabb kemény megszorításokat?

Pénzcentrum2024. július 11. 09:30

Az Európai Bizottság túlzott deficit eljárást indít Magyarországgal és hat másik tagállammal szemben. Az EU tavaly szigorúbb gazdaságpolitikát várt a tagállamoktól a koronavírus járvány után, de Magyarország költségvetési hiánya a GDP 6,7%-a lett, ami a vártnál magasabb. A Bizottság az idei és jövő évi magyar hiánycélt is teljesíthetetlennek tartja. Az ügyben Bod Péter Ákos nyilatkozott az ATV-nek.

Mint azt nemrég megírtuk még csak az év felénél járunk, de már most hatalmasra nőtt az államháztartási hiány. A helyzet súlyosságát Bod Péter Ákos, volt MNB elnök értékelte az ATV-ben.

A közösen formált szabályok lazábbak, rugalmasabbak, mert azt mondják, lehetetlent nem várnak el egymástól a tagállamok, de tegyenek igazi erőfeszítést. Az erőfeszítés pedig azt jelenti, hogy le kell vinni a deficitet, akár visszafogva a kiadást, ezt tanácsolják a közgazdászok, vagy pedig növelni az adóbevételt, hát ez is előfordulhat, nálunk ez már meg is kezdődött.

– fogalmazott a szakértő.

Bod Péter Ákos szerint az elmondottakból arra következtethetünk, hogy hamarosan megszorítások jönnek Magyarországon. Csaba László, a Corvinus Egyetem tanára szerint is áremelések várhatók minden területen, az állam példája pedig a piaci szereplőket is erre ösztönzi, például a bírságok emelésével.
 

Címkék:
megszorítás, állam, infláció, válság, vállalatok,