Váratlan bejelentést tett Jeff Bezos: mi lesz így az Amazonnal?

Pénzcentrum2024. július 5. 14:15

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egykori vezérigazgatója bejelentette, hogy további 25 millió részvényét adja el a technológiai óriáscégnek, amely közel 5 milliárd dollár (~1 812 milliárd forint) értéket képvisel. Ez a lépés nem sokkal azután történt, hogy az Amazon tőzsdei értéke szerdán új rekordot döntött - írja a BBC.  

Februárban Bezos már bejelentette, hogy mintegy 8,5 milliárd dollár (~3 080 milliárd forint) értékben ad el Amazon-részvényeket. Az Amazon részvényei idén eddig több mint 30 százalékkal emelkedtek. A múlt hónapban a cég tőzsdei értékelése először lépte át a 2 milliárd dollárt. Az Amazon április végén erős negyedéves eredményről számolt be, amely szerint a vállalat mesterséges intelligenciára tett tétje kifizetődőnek bizonyult.

Az Amazont Jeff Bezos alapította 1994-ben egy garázsban Washington állambeli Bellevue-ben. Akkoriban az internet még gyerekcipőben járt. A vállalat online könyvkereskedésként indult és hamarosan világszerte ismertté vált e-könyv gyűjteményével. Bezos 2021-ig volt a vállalat vezérigazgatója, amikor is lemondott tisztségéről. Azóta az Amazon világ egyik vezető online kiskereskedelmi és felhőalapú számítástechnikai vállalatává nőtte ki magát. Emellett Bezos alapította meg a Blue Origin rakétatársaságot is.

A Forbes milliárdosok listája szerint Jeff Bezos jelenleg a világ második leggazdagabb embere, becsült nettó vagyona mintegy 214 milliárd dollár (~77 500 milliárd forint). Ennél nagyobb vagyona jelenleg kizárólag Elon Musknak van.

Címlapkép: MTI/EPA/Abaca pool/Ting Shen

Címkék:
vállalkozás, milliárdos, amazon, vállalat, vállalkozók, milliárdosok, jeff bezos, elon musk, amazon részvény,