Mégis, mi történik ezeknél az ATM-eknél? Egyre többen jönnek rá erre a trükkre: sok magyar él vele

Pénzcentrum2024. július 3. 11:58

2024 első negyedévében soha nem látott mértékű készpénzbefizetés történt a bankautomatáknál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint közel másfélszer több az ATM-es befizetés, mint a pénztári, bár nagyobb összegeket még mindig bankfiókokban fizetnek be az ügyfelek. Egyre többen használják az ATM-eket olyan szolgáltatásokra, amelyeket korábban a bankfiókokban intéztek.

Az MNB friss számai rámutatnak, hogy 2024 első negyedévében emelkedett az ATM-ek forgalma az előző év hasonló időszakához képest. Közel 20 és fél millió alkalommal készpénzfelvételre és mintegy 3,7 millió alkalommal készpénzbefizetésre használták a bankautomatákat. Az ATM-ek befizetési funkciója is egyre népszerűbb: éves szinten a tranzakciók száma 16 százalékkal, értéke pedig több mint 17 százalékkal növekedett. Az OTP Bank ügyfelei körében még inkább jellemző ez a tendencia: a készpénzbefizetési forgalom 25 százalékkal, összege 19 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a pénztári készpénzbefizetések száma 15, értéke pedig 13 százalékkal esett vissza az MNB adatai szerint. Százalékos arányban tehát közel ugyanannyival nőtt az ATM-es befizetések száma, mint amennyivel csökkent a pénztári tranzakció az utóbbi egy évben. Nagyobb összegek esetén azonban az ügyfelek inkább az utóbbit választják: negyedéves szinten a bankfióki átlagbefizetés 897 ezer forint, míg az ATM-es 217 ezer forint volt.

„Ügyfeleink egyre inkább felismerik az ATM-ek nyújtotta kényelmet, biztonságot, és élnek a nap 24 órájában elérhető gyors ügyintézés lehetőségével. A bankfiókokat pedig főleg a felkészült ügyintézők miatt keresik fel, akik minden élethelyzetre megfelelő pénzügyi tanácsokkal látják el őket” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

A pénzintézet folyamatosan fejleszti és bővíti az automatáknál elérhető funkciókat. Ezek egyre népszerűbbek a bank ügyfelei körében: a készpénzfelvétel és befizetés mellett egyenleglekérdezésre és számlabefizetésre is gyakran használják az ATM-eket. A készpénz befizetését megkönnyíti, hogy az ATM automatikusan felajánlja az utolsó hat tranzakció adatait, így egyetlen gombnyomással újra végre lehet hajtani bármelyiket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB összesítése szerint a készpénzfelvételek száma 2021 első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony: ATM-ek esetében 1, míg a bankfiókokban 10 százalékkal csökkent éves szinten. Az ügyfelek azonban még mindig leggyakrabban az ATM-eket használják készpénzfelvételre: az esetek 94 százalékában ilyen módon vesznek fel pénzt hazai kártyáikkal.

Címkék:
mnb, számla, ATM, bank, otp, bankautomata, szolgáltatás,