Sok család felteszi most ezt a kérdést: őszig dönteni kell

Pénzcentrum2024. július 1. 15:30

A nyár második felében hirdetik ki az egyetemi felvételi ponthatárokat, ami a fiatalok életére, és a gazdaság számos szegmensére is jelentős hatással van a lakáspiactól a munkaerőpiacig. Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Legkésőbb az egyetemi tanulmányok megkezdése kapcsán felmerül a családokban, hogy a gyerekeknek bankszámlát nyissanak, bár sok fiatal már jóval korábban, átlagosan 16-17 éves korában rendelkezik saját diákszámlával, és a tendencia azt mutatja, hogy egyre korábbra tolódik az első számlanyitás időpontja. Ennek számos oka lehet:

  • a szülő számára nyomon követhetővé válnak a gyerek pénzügyei és költései,
  • a pénzügyi edukáció fontos részét képezheti egy ilyen döntés,
  • sokan biztonságosabbnak érzik, ha nem kell a gyerekeknek készpénzt hordani maguknál,
  • illetve a csoportnyomás is erős lehet: mivel a pénzügyeink egyre inkább átkerülnek a digitális térbe, növekszik a bankszámlával rendelkező gyerekek száma, és akinek nincs, könnyen érezheti úgy, hogy kimarad valamiből.

Egyetemi tanulmányaik megkezdésével egyidőben sokan elköltöznek otthonról, sok esetben másik városba, ezért a zsebpénzt is egyszerűbb átutalni a szülőknek, ha a gyerek rendelkezik önálló bankszámlával, illetve a diákmunka-központok és az egyetemek ösztöndíj-kifizetései is utalással történnek.

Hogyan válasszunk diákszámlát?

Az első számlanyitás akár hosszabb elköteleződést is jelenthet: sokan maradnak ugyanannál a banknál akkor is, amikor már megváltozik a számlacsomagjuk. Ezt a pénzintézetek is tudják, ezért kedvező ajánlatokkal igyekeznek ügyfeleket szerezni ebben az időszakban: kedvezmények, pénzvisszatérítés, online levásárolható utalványok is találhatók a kínálatban.

Bár a fiatal felnőtteknek szóló diákszámlák feltételei valóban kedvezőbbek egy hagyományos lakossági számláénál, érdemes a kedvezmények mellett az egész konstrukciót, és az azt kínáló pénzintézetet is alaposan megvizsgálni, és utána dönteni, hiszen a döntés hosszú távra szól. Annak, aki korábban még nem foglalkozott banki ügyintézéssel, bonyolultnak is tűnhet a különböző ajánlatok összevetése, ilyenkor hasznos lehet egy tapasztaltabb felnőtt, idősebb családtag segítségét kérni a választásban.

A mobiltelefon-előfizetési csomagokhoz hasonlóan a pénzügyek kapcsán is megfigyelhető a márkahűség: sok esetben egy család minden tagja ugyanannál a pénzintézetnél rendelkezik bankszámlával. Ennek ellenére érdemes nem csak az ismerős bankok ajánlataiból választani, hanem az összes lehetőséget átnézni, és csak utána kiválasztani a konstrukciót.

Ön mi alapján választ diákszámlát? Mondja el véleményét! 

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. július 1. és július 15. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatásunkat!

Címkék:
készpénz, bank, oktatás, pénzügyek, kutatás, számlanyitás, fiatalok, diákszámla, MBH Bank,