Téves ApplePay-levonások: fontos üzenetet küldtek a magyar bankok, erről minden érintettnek tudnia kell

Pénzcentrum2024. június 27. 14:45

Az eddigi információk alapján az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, téves technikai ismétlődéssel. Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételes tranzakciók nem érintettek - közölte a Bankszövetség a téves ApplePay-tranzakciók kapcsán. A technikai probléma miatt tévesen terhelésre került összegek visszatérítése az Apple által folyamatban van.

Mint korábban megírtuk: az Apple Pay váratlanul és indokolatlanul számos tranzakciót hajtott végre, a jelenség szinte minden hazai bankot érinti, beleértve a Revolutot és a Wise-t is. Egyes számlákon többször próbáltak kisebb összegeket levonni, általában néhány tízezer forintot. Egy károsulttól például 5 perc alatt 74 tranzakcióval 550 ezer forintot vontak le, ezért a bankja letiltotta a kártyáját. 

Most a Magyar Bankszövetség adott tájékoztatást azoknak, akik érintettek az ügyben. Közelményüket alább, változtatás nélkül közöljük:

"Az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül.

Az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően a téves tranzakciókról a bankszektor értesült, és közvetítő szereplőként azonnali intézkedéseket tett a helyzet kezelésére.

Ennek megfelelően a bankszektor felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi információk alapján az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, téves technikai ismétlődéssel. Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételes tranzakciók nem érintettek.

Az Apple tájékoztatása szerint semmilyen visszaélésre utaló jel nincs, az ügyféladatokkal kapcsolatosan nem történt visszaélés, adatok nem kerültek veszélybe. Az Apple fogadja a kapcsolódó ügyfélmegkereséseket.

Visszajelzésük alapján a technikai probléma miatt tévesen terhelésre került összegek visszatérítése az Apple által folyamatban van."

Címkék:
okostelefon, fizetés, megtakarítás, bankszövetség, apple, mobil, bankok, érintésmentes, apple pay,