Budapesti Értéktőzsde: a vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom erősödött a héten

MTI2024. június 2. 10:01

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 939,62 pontos, vagyis 1,36 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárta a hetet.  

A részvénypiac összforgalma 59,450 milliárd forintról 93,818 milliárd forintra nőtt heti összevetésben. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

A BUX történelmi csúcson kezdte a hetet, amit kedden jelentős korrekció, majd a hét további kereskedési napjain kismértékű indexcsökkenés követett.

A héten a Richter és az OTP részvényeit is magasabb árfolyam mellett ajánlották vételre külföldi elemzők, a Mol adósbesorolását pedig megerősítette a Fitch Ratings - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában.

Az OTP folytatta részvényvásárlásait a hét első négy napján több mint 113 ezerrel növelte saját részvény állományát.

Piacmozgató hatással volt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi bejelentése, hogy álláspontja szerint ki kell vezetni az extraprofitot azokból a szektorokból, ahol nem keletkezik extraprofit és a gyógyszeripar ebbe tartozik. Hozzátette: döntés a témában ősszel várható.

A kereskedés pénteki zárószakaszában több tízmilliárd forint értékben született kötés az OTP részvényeire, amely megdobta a heti összforgalmat is.

A héten a legnagyobb mértékű, 3,09 százalékos, vagyis 290 forintos gyengüléssel a Richter zárt 9100 forinton, 23,756 milliárd forintos forgalom mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP 2,04 százalékkal, 360 forinttal gyengült, árfolyama ezzel 17 310 forintra csökkent, összforgalma meghaladta az 54,559 milliárd forintot.

A Mol jegyzése 0,36 százalékkal, 10 forintos csökkenéssel 2790 forinton zárt pénteken, 9,405 milliárd forintos összforgalom mellett.

A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom erősödött. a héten. A jegyzés 1,03 százalékkal, 10 forinttal 982 forintra emelkedett, az összforgalom meghaladta a 2,060 milliárd forintot.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6236,38 ponton, a múlt péntekinél 1,28 százalékkal, 78,94 ponttal magasabban zárt.

 

Címkék:
otp, mol, magyar telekom, forgalom, richter, részvények, bux, bét, budapesti értéktőzsde,