Új módszerrel rejtegetik mesés vagyonukat a csúcsmilliárdosok: egyre többen csinálják, hatalmas üzlet lett

Pénzcentrum2024. május 20. 12:00

A világ leggazdagabb emberei egyre inkább privát, diszkrét vásárlások felé fordulnak, tesznek piacon kívüli ajánlatokat például műalkotások, kastélyok és klasszikus autók esetében - elkerülve ezzel a nyilvánosságot és a közösségi média figyelmét.

A Sotheby's Private Sales által kínált egyik kiemelkedő darab egy 1960-as Ferrari 400 Superamerica SWB Cabriolet, melyet Pinin Farina tervezett. Ez az autóritkaság szimbolizálja a gazdagok által előnyben részesített "csendes gazdagság" új dimenzióját, amely privát vásárlások, kastélyok, művészeti alkotások és klasszikus autók iránti érdeklődésben nyilvánul meg.

Az aukciós házak és luxusingatlan-ügynökségek jelentése szerint a magáneladások és piacon kívüli ajánlatok iránti igény növekszik a gazdag vevők és eladók körében. A cél itt az, hogy távol maradjanak a közösségi média és a nyilvánosság figyelmétől. Ezzel párhuzamosan, miközben az árverési eladások száma csökken, a magáneladások volumene emelkedik. A Sotheby's-nél például 4%-kal, míg a Christie's-nél 5%-kal nőtt ezeknek az ügyleteknek a száma - írja a CNBC.

A klasszikus autók piacán is hasonló tendencia figyelhető meg. Az RM Sotheby's esetében például az elmúlt négy év során több mint négyszeresére nőttek a magánértékesítések. Ezek az ügyletek már majdnem egyharmadát teszik ki az összes bevételnek.

A magánértékesítések vonzereje nem csak az autókra korlátozódik; ingatlanok esetében is hasonló trendek figyelhetők meg. Manhattanben, Malibuban és más exkluzív helyszíneken gyakran bonyolítanak le nagy értékű ügyleteket piacon kívül. Például Manhattan Greenwich Village-ben egy városi házat 72,5 millió dollárért (több mint 25 milliárd forintért) adtak el így, míg Palm Beach-en egy kastélyt 60 millió dollárért (több mint 21 milliárd forintért).

Los Angeles tekinthető ennek a gyakorlatnak az eredeti központjának, amely kezdetben hírességek és filmsztárok körében volt népszerű. Az idő múlásával azonban más gazdagok is csatlakoztak ehhez a trendhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Douglas Elliman Los Angeles-i ingatlanügynöke, Ernie Carswell szerint ma már nem csak hírességek keresik  ezt a diszkrét értékesítési módot. Egy New York-i milliárdos ügyfele például Los Angelesben keres exkluzív ingatlant anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hoznák. Az ingatlanpiac ezen szegmensén belül fontos szerepet játszanak az ingatlanszakemberek kapcsolatai. A cég egy másik ingatlanszakértője, Noble Black viszont felhívja a figyelmet arra, hogy bár ezek az eladások diszkrét módon zajlanak, lehet hogy nem érik el a legmagasabb lehetséges árat, mivel korlátosabb a potenciális vevők köre.

Ezek az információk rávilágítanak arra, hogy mind az autó-, mind pedig az ingatlanpiac egyre inkább elmozdulnak a nyilvános árverésektől és hirdetésektől, és a privát tranzakciók, maximális diszkréció felé orientálódnak.

Címkék:
vásárlás, megtakarítás, milliárdos, műtárgy, luxusingatlan, gazdagság, gazdagok, autók, milliárdosok, műtárgypiac,