Csekkbefizetést, nyugdíjat nyúlt le az aljas postás: százezreket húzott le gyanútlan idősektől

Pénzcentrum2024. május 3. 18:04

Lenyúlta a csekkbefizetéseket és egy alkalommal egy idős nyugdíját is zsebre tette egy postás, aki ellen most emeltek vádat. A nő 2022 folyamán 64 készpénz átutalási megbízást késve teljesített, az így rábízott közel 600 000 forintot saját céljaira fordította, azzal kiegészítette keresetét, továbbá tartozásait egyenlítette ki.

Egy Heves megyei volt postavezető ellen emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt.

Az ügyészség közleménye arról ír: vád szerint a nő 2019 nyarától 2022 őszéig a Magyar Posta egyik Heves vármegyei településen lévő hivatalában dolgozott postavezetőként. A vádlott ezen túl más – például kézbesítői – feladatot is ellátott a munkahelyén.

A nő 2022 folyamán 64 készpénz átutalási megbízást késve teljesített. A vádlott átvette a befizetett pénzösszegeket, azonban a befizetett készpénzt nem a befizetés napján könyvelte le. A nő az így rábízott közel 600.000 forintot saját céljaira fordította, azzal kiegészítette keresetét, továbbá tartozásait egyenlítette ki. Ezen túlmenően a postavezető 21 darab – összesen 300 000 forintot meghaladó – készpénz átutalási megbízást nem utalt el, valamint átvett pénzösszegeket nem számolt el hivatalosan.

A nő 2022 nyarán postai kézbesítőként nem kézbesítette a címzett részére az aktuális havi öregségi nyugellátás címén utalt pénzösszeget, hanem azt felvette és eltette. A vádlott a kifizetés igazolása végett a nyugellátási utalványt is meghamisította, azt a jogosult helyett aláírta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cselekmény elkövetési értéke összesen közel egymillió forint volt, amit a vádlott teljes egészében megtérített. A nő munkaviszonya 2022 októberében azonnali hatályú munkáltatói felmondással megszűnt.

A járási ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, továbbá szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a nővel szemben. A vádiratában a Füzesabonyi Járási Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzkezeléssel összefüggő foglalkozástól eltiltást kiszabására tett indítványt.

Címkék:
nyugdij, készpénz, megtakarítás, posta, sikkasztás, bűncselekmény, postás, ügyészség, kézbesítés, csekkbefizetés,