Végre egy pozitív trend terjed vírusként a TikTok-on: ezzel akár milliókat takaríthatunk meg

Pénzcentrum2024. április 21. 16:37

A TikTokon terjed egy új trend, amely arra ösztönzi az embereket, hogy nyíltan kommunikálják pénzügyi céljaikat és döntéseiket, az úgynevezett  "hangos költségvetés" módszer. A módszer pozitív fogadtatásra talált a pénzügyi szakértők körében, akik szerint ez segíthet a felelős pénzkezelésben és a társadalmi nyomás csökkentésében.

A TikTok platformon egyre népszerűbbé válik a "hangos költségvetés" koncepciója, amely arra ösztönzi az embereket, hogy nyíltan beszéljenek pénzügyi céljaikról és döntéseikről- - tudósított a HuffPost. Derek Ober, a Northwestern Mutual pénzügyi tanácsadója szerint ez a módszer lehetővé teszi az emberek számára, hogy nyilvánosan vállaljanak felelősséget pénzügyi törekvéseikért, miközben pozitív megerősítést kapnak másoktól. Andrea Woroch költségvetési szakértő hozzáteszi, hogy ez a megközelítés társadalmilag elfogadhatóvá teszi a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos őszinte beszélgetéseket.

A hangos költségvetés előnyei között szerepel, hogy segít elkerülni az életmódbeli inflációt és összpontosítani azokra a kiadásokra, amelyek valóban fontosak. Jacqueline Howard, az Ally Bank pénzügyi wellness vezetője szerint ez a módszer lehetőséget ad arra is, hogy

újragondoljuk vásárlásaink mögöttes okait.

Azonban vannak kihívások is; például fontos, hogy ne váljon valaki túlzottan fukarrá vagy csak beszéljen a változtatásról anélkül, hogy tettekre váltaná azt. A sikeres hangos költségvetéshez konkrét pénzügyi célok kitűzése, az értékek figyelembe vétele és az igények kommunikálása szükséges. Alternatív tervek kidolgozása segíthet abban is, hogy kevésbé kerüljünk ki a társasági életből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Összegezve, bár a hangos költségvetés-tervezés kihívásokkal járhat, ha helyesen alkalmazzák, jelentős előnyökkel járhat mind az egyén pénzügyi jólétének javítása terén, mind abban, hogy hogyan beszélünk és gondolkodunk a pénzről általánosságban. Az ilyen típusú nyílt kommunikáció reményeink szerint túllép egy egyszerű trenden és hosszan tartó változáshoz vezet az emberek pénzzel kapcsolatos hozzáállásában.

Címkék:
megtakarítás, költségvetés, pénzügyi tudatosság, tiktok,