Egyszerű krumplis lángos és borsodi krumplilángos recept: így készülnek a magyarok kedvenc lángosai

Pénzcentrum2023. július 23. 10:00

Ha nyárias hangulatú, olcsó, tápláló és egyszerűen elkészíthető ételek után kutatsz, nem kell tovább keresned, hiszen elképzelni sem tudunk finomabbat egy jókora adag krumplilángosnál, ellenben a krumplis lángos készítése sem tart tovább. Cikkünkben lerántjuk a leplet e két – a köznyelvben gyakran összetévesztésre kerülő – magyaros tésztaféle készítéséről: tudd meg, hogyan készül a borsodi krumplilángos serpenyőben, illetve a hagyományos lángos burgonyás „unokatestvére”, a krumplis lángos egyszerűen!

Mióta világ a világ, a magyarok imádják a különféle, főtt burgonya hozzáadásával készített tésztákat, melyeknek számos kelt és kelesztés nélküli verzióját is ismerjük. Járjunk utána, hogyan készül két autentikus fogásunk, a retro krumplis lángos, azaz az olajban sült krumplis lángos recept, illetve a borsodi krumplilángos recept (tudtad, hogy a krumplilángos maradék krumplipüréből is készíthető?). Melyik a legfinomabb krumplis lángos vagy krumplilángos? Döntsük el együtt, próbáljuk ki mindkettőt!

Krumplilángos vagy krumplis lángos? Ne téveszd össze őket!

Még mielőtt hozzáfognánk valamelyik recept elkészítéséhez, fontos tisztáznunk a krumplilángos és a krumplis lángos közötti különbségeket, hiszen, habár papíron csak két betű jelenti köztük az eltérést, két teljesen különböző ételről van szó:

  • Egyszerű krumplis lángos: a krumplis lángos a jól megszokott, közismert balatoni lángos burgonyával készített verziója. Megjelenésében nem különbözik a sima lángostól, ellenben ebben az olajban sült kelttésztában főtt burgonya is található, a tésztába beledolgozva. Általában a sima lángoshoz hasonlóan fogyasztják, legismertebb feltétjei közé soroljuk a fokhagymát, a tejfölt és a sajtot. Ez a retro krumplis lángos gyakran szembe jöhet velünk a strandok melletti büfékben, de mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük őket.
  • Borsodi krumplilángos: a krumplilángos recept a krumplis lángos receptjével szemben nem kelttészta, hanem egy egyszerű, serpenyőben kisütött, megjelenésében a palacsintához hasonló lepényszerűséget eredményez, melyet jellemzően sós feltétekkel fogyasztanak (de akár édes ízben is találkozhatunk vele). A krumplilángos maradék krumplipüréből is elkészíthető, kiváló maradékmentő alternatíva, ha korábbról nem fogyott el az összes köretünk.

Így, hogy tudjuk, mi a különbség a retro krumplis lángos recept és a krumplilángos recept között, nézzük is meg, hogy melyik lángos recept hogyan készül, mennyire más a végeredmény! Te melyiket próbálnád ki szívesebben?

A legfinomabb krumplis lángos recept

Kezdjük a sort az egyszerű krumplis lángos receptjével: az első olajban sült lángosok valószínűsíthetően az ’50-es években készülhettek (korábban Magyarországra nem volt jellemző az olajban sütés), majd a ’70-es években váltak népszerű és közkedvelt strandétellé, első sorban a Balaton környéki üdülőtelepüléseken.

Hozzávalók

  • 500 g krumpli
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 db tojás
  • 20 g sertészsír
  • 1,2 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 tk só
  • napraforgóolaj a sütéshez

A krumplis lángos elkészítése

Előkészület gyanánt pucoljuk meg, kockázzuk föl és főzzük puhára a krumplit enyhén sós vízben, majd pürésítsük krumplinyomóval és hagyjuk elhűlni. Az egyszerű krumplis lángos készítése során futtassuk fel a friss élesztőt a cukor társaságában a meglangyosított tejben (kb. 10-15 perc), majd egyszerűen keverjük össze és dagasszuk ki a hozzávalókat (végezhetjük kézzel vagy dagasztógéppel is). A krumplis lángos tésztáját tegyük egy nagyobb edénybe, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk langyos szobahőmérsékleten megkelni 45-50 perc alatt.

Amikor megkelt a krumplis lángos, olajos kézzel formázzunk kisebb ökölnyi gombócokat a tésztából és tegyük ezeket félre pihenni további 10-15 percen keresztül – ez idő alatt hevítsünk fel kb. fél liternyi napraforgóolajat egy serpenyőben vagy fazékban. Formázzunk olajos kézzel lángosokat a tésztából, majd süssük ki őket oldalanként kb. 2 perc alatt, végül, mielőtt a választott feltétekkel ízesítenénk, csöpögtessük le őket papírtörlőn.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szuperegyszerű borsodi krumplilángos recept

Második ételünk a krumplis lángos receptjével gyakran összemosott krumplilángos, amivel leggyakrabban Borsod vármegyében találkozhatunk. A puha, vastag palacsintára emlékeztető lepények egyszerűen csak krumpliból és lisztből állnak, kínáljuk őket bármilyen feltéttel ízlés szerint. Nézzük, hogyan készül a krumplilángos serpenyőben!

Hozzávalók

  • 1 kg főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré)
  • 350 g búzafinomliszt
  • 1 tk só
  • napraforgóolaj a sütéshez

A krumplilángos elkészítése

A krumplilángos készítése még a fenti krumplis lángosénál is egyszerűbb: legelőször tisztítsuk meg és főzzük puhára, majd törjük pürévé a krumplinkat (vagy vegyük elő a maradék krumplipürét). Ha a krumplipürénk elhűlt, dolgozzuk hozzá a lisztet, illetve ízlés szerint egy kevés sót és gyúrjuk homogén masszává - egy elég ragacsos tésztát fogunk kapni.

Tegyük a krumplilángos tésztáját egy nyújtódeszkára, formázzunk belőle rudat, szeleteljük kisebb korongokra, majd bőven meglisztezve nyújtsuk ki vastag palacsintákká. Öntsünk egy kevés olajat a serpenyőbe, majd egyenként süssük ki a krumplilángosokat, oldalanként a borsodi krumplilángos recept esetében is kb. 2-2 perc sütési idővel számoljunk (hamar elkészül, mint a sima palacsinta). A kész krumplilángosokat halmozzuk egymás tetejére, majd kínáljuk őket a választott feltétekkel.

Címkék:
Balaton, spórolás, megtakarítás, krumpli, recept, lángos, főzés, maradék, receptek, spórolási tippek, retro,