A 2010-es év utolsó nagy durranása!

Pénzcentrum2010. december 31. 11:02

Kiderült Dom Perignon páter titka Elérkezett az idei év utolsó napja, amikorra nagy valószínűséggel már mindenki behűtötte az ilyenkor szokásos pezsgőjét. A statisztikák szerint még úgy is a karácsonyi és szilveszteri időszakra tehető az éves pezsgőfogyasztás fele, hogy sokan más jeles alkalmakra is előszeretettel fogyasztják ezt a különleges nedűt. A pezsgő elkészítési módját hosszú ideig titok övezte, mára azonban világszerte több eljárást is alkalmaznak. Összeállításunk végén megismerheti azt a nem mindennapi történetet, amely a világ legdrágább pezsgőjévé tette az 1907-es Heidsieck pezsgőt.

A pezsgő a bornak egy olyan fajtája, amelynél a bor második érlelése magában a palackban megy végbe. A szénsavas borokat már korábban is ismerték a pezsgők őshazájában, - Franciaország Champagne tartományában - de ez akkoriban nem számított italkülönlegességnek. Az éghajlati adottságok miatt az erjedés sokszor csak tavasszal fejeződött be a savas borokat pedig kevésbé kedvelték.

Az első pezsgőt valamikor az 1600-as évek végén a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Perignon készítette. A páter az első erjedést követően palackozta a bort, majd parafa dugóval zárta le az üveget, amit viaszba mártott drótkengyellel rögzített.

A különleges eljárást sokáig titokban tartották, ennek ellenére alig két évszázadon belül már az egész kontinensen alkalmazták ezt a készítési módot. A klasszikus palackos erjesztés módszere mellett ismert még a tankban erjesztés eljárása és az Asti-módszer, amikor a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

Magyarországon az 1800-as évek első felében már voltak próbálkozások, de az igazi áttörést az 1880-as években a budafoki Törley gyár bekapcsolódása jelentette.

A pezsgő árát nagyban befolyásolja a készítés módszere, a munkaigényesebb eljárások a vételárban is megmutatkoznak. A pezsgőkészítés legdrágább módja, amikor az első erjesztés után a nedűt más borokkal, cukorral, valamint élesztővel keverik, majd palackozzák és több hónapon keresztül érlelik.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A pezsgő bontása közben ügyeljünk arra, hogy senkinek ne okozzunk sérülést a kirobbanó dugóval. Soha ne nézzük meg magunk felé fordítva, hogy miért nem akar kijönni a dugó, mert általában ilyenkor szokta szemen lőni az embereket. A megfelelően lehűtött ital dugóját bontsuk ki, szorítsuk meg és tekerjünk egyet az üvegen.

A pezsgő fogyasztása öblös kristálypoharakból a legesztétikusabb, mások nem rajonganak annyira a buborékokért és a készítők bánatára kiskanállal kikeverik azt az italból. A pezsgőzés hagyománya a francia királyok koronázási ceremóniájára vezethető vissza, mára majdnem minden jeles alkalom megünnepléséhez pezsgő dukál.

275 ezer dollárba kerül egyetlen palack 1907-es Heidsieck pezsgő

Címkék: