Még mindig jól fogy a bor, sőt jobban

Pénzcentrum2009. november 13. 15:02

A borok piacán továbbra is a fellendülés jelei látszódnak, melynek különösen az ázsiai piacok egyre emelkedő kereslete kedvez. Január óta az árak 14-18 százalékkal emelkedtek, egyedül márciusban mutatkozott némi visszaesés.

1993 óta a palackozott borok ára több mint 10-szeresére emelkedett, így mára a bor, mint befektetési eszköz évente átlagosan 15 százalék hozamot biztosít - Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe szerint.

A 2008-as hitelválság szinte minden luxustermék piacot megrendített, így a borokét is: tavaly éves szinten 15 százalékos keresletcsökkenést szenvedett el, idén januárban azonban már kezdett magához térni.

A legnagyobb húzóerőnek az ázsiai kereslet számít: Kína évi 8 százalékos GDP bővülése ugyanis egyre szélesebb fizetőképes fogyasztói réteget "termel" ki.

Októberben a Liv-Ex 100-as indexe 1,9 százalékot emelkedett, míg a Liv-Ex Claret Chip indexe, amely csak Bordeux-i borokat tartalmaz, 1,8 százalékkal csúszott feljebb múlt hónapban - írja a Financial Times.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnagyobb forgalmat bonyolító borfajta a Château Mouton Rothschild volt: az 1998-as évjárat ára 11 százalékkal emelkedett, ládánként 2 300 fontra (696 ezer forint).

Szakértők szerint a bor igen jó befektetési forma, és a kockázatok csökkentésére, diverzifikációra is alkalmas, hiszen a borpiac alig korrelál a részvénypiaccal, és jóval kisebb volatilitást mutat az aranyénál.

Címkék: