Öt tipp nőknek: hogyan bánj helyesen a pénzzel?

Pénzcentrum2009. január 18. 08:00

A női egyenjogúság nem csak azt jelenti, hogy nők minden munkakört betölthetnek, azonos munkáért azonos bért kapnak és járhatnak nadrágban is. Sajnos az emancipáció jó néhány olyan feladatot is ró a hölgyekre, amelyeket korábban szívesen hagytak életük párjára. Ilyen például az unalmas pénzügyek: befektetések kezelése, magánnyugdíjpénztár, számlák, havi költségösszesítés. Adunk néhány tippet, hogyan biztosíthatod be magad pénzügyileg.

Tégy félre minden fizetésedből. Ne legyen kifogás, légy precíz, mintha csak a havi csekkjeidet fizetnéd be. Nem baj, ha ez csak egy kis összeg (például ötezer forint), a lényeg a rendszeresség. És ha már összejött némi pénzed, tégy félre öregkorodra és/vagy fektesd be a pénzed.

Légy önkéntes nyugdíjpénztári tag! A magyar szabályozásnak köszönhetően az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések a lehető legmagasabb adókedvezményben részesülnek, az ide befizetett összeg 30 százalékát (de legfeljebb 100 000 forintot) igényelhetjük vissza. Bár számtalan helyen leírták már, mi is csak ismételni tudjuk: hosszú, 10-15 éves távon mindenképpen érdemes a legkockázatosabb portfóliót választani, az biztosítja a legmagasabb hozamokat (még akkor is, ha idén bizony nem remekeltek ezek a - főleg részvényekbe fektető - csomagok).

Tanulj meg mindent a pénzről. Rém unalmasnak hangzik hiteldíjmutatókról, határidős befektetésekről meg alapkamatokról olvasni, viszont elkerülhetetlen, ha nem akarsz eltévedt vándorként bolyongani a pénzügyek útvesztőjében. Tanulj minden nap valami újat, iratkozz fel hírlevelekre, szánj rá napi pár percet, hogy képben légy. A válságban úgyis központi téma a megélhetés, meg a pénz: beszélgess ezekről a barátnőiddel, hidd el, nem is olyan unalmas téma.

Figyelj rá, mennyi pénzt keresel valójában! Nem csak a fizetés számít, az is, mennyit költesz el belőle. Igyekezz a nettó pozíciódat (a bevételeid és kiadásaid különbségét) feljegyezni és évről évre javítani. Vigyázz az energiafogyasztással, ne végy fel ész nélkül hiteleket és ne vegyél még egy piros pulóvert, ha van már három.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne feledd: a pénzed érted dolgozik! Jól nézd meg mibe fektetsz, mert hosszútávon egyáltalán nem mindegy, milyen hozammal fial a keményen megkeresett pénzed. A kamatos kamat kérlelhetetlen törvényei szerint már egy százalékpontnyi hozam is óriási különbséget jelent hosszú távon. Egymillió forint 9 százalékos hozam mellett egy év alatt 90 ezer forintot hoz, tíz százalékos hozamnál pedig 100 ezret. Ez még nem olyan nagy különbség. Tíz év alatt viszont az előbbi hozam mellett a befektetésünk 2,367 millió forintot ér majd, míg az utóbbinál 2,593 milliót. Ez bizony 226 ezer forint differencia!

Címkék: