Megbénulhat az egész világ légiközlekedése: nem engednek a Boeing-dolgozók, egyre szorít az idő

Pénzcentrum2024. október 24. 12:44

A Boeing dolgozói elutasították a bérmegállapodási ajánlatot, így tovább folytatódik a munkabeszüntetés - jelentette a Reuters.

A Boeing-gyár dolgozói szerdán nagy többséggel elutasították a vállalat legújabb bérrendezési ajánlatát, és a több mint öt hete tartó sztrájk folytatása mellett döntöttek. A szavazás eredménye komoly csapást jelent az új vezérigazgató, Kelly Ortberg terveire, aki a küszködő repülőgépgyártó pénzügyeinek megerősítését tűzte ki célul.

A szavazáson 64%-os volt az ellenszavazat a megállapodással szemben, amely négy év alatt 35%-os béremelést kínált. Ez jelentős kudarc Ortberg számára, aki augusztusban azzal az ígérettel vette át a vezetői posztot, hogy elődeinél szorosabban fog együttműködni a gyári dolgozókkal. Az ajánlat elutasítása tükrözi a munkavállalók évek óta tartó elégedetlenségét. Sokan úgy érzik, hogy a vállalat becsapta őket az egy évtizeddel ezelőtti tárgyalások során. A döntés tovább mélyíti a Boeing pénzügyi válságát.

Jon Holden, a szakszervezet vezető szerződés-tárgyalója a szavazás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Ez a tagság sok mindenen ment keresztül... vannak mély sebek. Vissza akarok térni az asztalhoz. A Boeingnek is tárgyalóasztalhoz kell ülnie. Remélhetőleg gyümölcsöző megbeszéléseket folytathatunk a vállalattal és Ortberg úrral, hogy megpróbáljuk megoldani a problémát."

A szakszervezet 40%-os béremelést és a meghatározott juttatású nyugdíj visszatérését követelte. A Boeing dolgozói csalódottságuknak adtak hangot, miután egy évtizeden át béreik elmaradtak az inflációtól, miközben a vállalat több tízmilliárd dollárt költött részvény-visszavásárlásokra és rekordméretű vezetői bónuszokat fizetett ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szeptember 13-án-án mintegy 33 000 munkás állt le a munkával a Boeing nyugati parti gyáraiban, ami a 737 MAX, valamint a 767-es és 777-es széles törzsű gépek gyártásának leállásához vezetett. A Boeing és legnagyobb szakszervezete számára egyre fogy az idő, hogy a november 5-i elnökválasztás előtt megegyezésre jussanak.

Scott Hamilton repülési tanácsadó szerint: "Ez mindenkinek rossz hír - a Boeingnek, a munkaerőnek, a beszállítóknak, a vevőknek, sőt a nemzetgazdaságnak is." A Boeing a legnagyobb megrendelője az amerikai repülőgépipari beszállítói láncnak, amely már így is kritikus pénzügyi nyomással néz szembe. A Boeing az elmúlt hónapokban leginkább negatív nexusban került be a hírekbe, és ezekről az ügyekről mi is rendszeresen beszámoltunk:

Címkék:
vállalkozás, sztrájk, szakszervezet, szavazás, dolgozók, vállalat, dolgozó, vállalatok, boeing,