GYED melletti munkavégzés: egyre többen csinálják, mégis mi folyik itt?

Pénzcentrum2024. október 19. 16:00

Egy család fenntartása jelentős terhet ró a közös kasszára, ezért sokan a gyermekvállalást követően néhány hónappal már ismét munkába állnak. A csecsemőgondozási díj folyósításának ideje alatt azonban erre még nincs lehetőség. Utánanéztünk a GYED melletti munkavégzés szabályainak és a legfontosabb tudnivalóknak arról, hogyan maradhatnak dolgozóként is jogosultak a szülők a támogatásra.

A szülés várható időpontja előtt 28 nappal már a leendő anyuka igényelheti a csecsemőgondozási díjat (CSED), amelyre 168 napig jogosult, legkésőbb a szülés dátumától számítva, ha nem történik meg az előzetes kérelem benyújtása.  Abban az időszakban, amíg a CSED összegét havonta megkapja a család, a szabály szerint az igénylő nem dolgozhat, nem végezhet keresőtevékenységet. Más a helyzet a gyermekgondozási díjjal, amely általában már egy alacsonyabb bevételi forrást jelent az új családnak, de ebben az esetben már párhuzamosan munkavégzésre is van lehetőség, ha bizonyos szabályokat betart az ember.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által átadott bevallási adatok alapján 2023-ban 41,5 ezer fő végzett GYED mellett munkát. 2018-ban ez a szám még 32,7 ezer fő volt, vagyis a GYED melletti munkavégzés gyakorisága jelentős mértékben növekedett.

Loading...

Látható, hogy a növekedés ugyan nem ugrásszerű, de évről évre folyamatos emelkedést mutat a GYED mellett dolgozók száma.

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díjra jogosultak azok a szülők, akik gyermeküket saját háztartásban nevelik és a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosítottak voltak.  Szülőnek számít ebben az esetben a vér szerinti szülőkön túl az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, bejegyzett élettárs. a gyám. Speciális esetben a GYED összegét az apukán és az anyukán kívül, a nagyszülők is igényelhetik a közvetlen szülők helyett.

A GYED a csecsemőgondozási díj 168 napjának lejártát követő napjától járhat legkorábban egészen a gyermek 2. életévének betöltéséig. A GYED összege a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de maximum havi bruttó 373 520 forint, vagyis a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így működhet a GYED melletti munkavégzés: íme a szabályok

A szülő a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ha a szülő a GYED melletti munkavégzést választja és szeretne visszamenni dolgozni az eddigi vagy akár más foglalkoztatóhoz, a munkába állást nem kell bejelentenie a GYED-et megállapító szerv felé.

Fontos azonban, hogy a munkáltatót tájékoztatni kell, hogy a munkavégzés mellett gyermekgondozási díjban részesül a dolgozó. A GYED folyósításában viszont nem okoz változást a munkába állás.

Sokan nem tudják, de ha nagyszülői GYED-et vettek igénybe, akkor a nagyszülő kizárólag az otthonában végezhet keresőtevékenységet. A diplomás GYED folyósítása mellett pedig az ellátás 169. napjától lehet csak korlátlan időtartamban dolgozni.

Címkék:
gyed, szülés, gyermek, gyed extra, munkáltató, szülő, csed, szülési szabadság, gyermekgondozás, csecsemőgondozás, szülők, munkavégzés,