Fokozódik a feszültség Németországban: asztalra csapnak a dolgozók, ez tehet be az autóiparnak

Pénzcentrum2024. október 16. 11:16

Németország legnagyobb ipari szakszervezete, az IG Metall, elutasította a munkáltatók által javasolt 3,6%-os béremelést, mivel az szerintük túl kevés és túl későn érkezik. A szakszervezet 7%-os emelést követel, ami feszültséget teremt a kollektív tárgyalásokon, és akár sztrájkokhoz is vezethet. A javaslat szerint a béremelések 2025-ben lépnének életbe, de a szakszervezet szerint ez nem elégséges a gazdasági kihívások közepette.

Németország legnagyobb ipari szakszervezete kedden túl kevésnek és túl későinek nevezte a közel 4 millió munkavállalónak javasolt béremelést a kulcsfontosságú ágazatokban, ami nehéz kollektív tárgyalásokat és esetleges sztrájkokat vetít előre Európa legnagyobb gazdaságában - írja a Reuters. A 27 hónapra szóló, 3,6%-os béremelés – amelyet kedden jelentett be hivatalosan az észak-németországi munkáltatói szövetség, a Nordmetall – jóval alacsonyabb a szakszervezet által követelt 7%-nál.

„Ez túl kevés, a béremelések túl későn jönnek, és a határidő túl hosszú" – mondta Daniel Friedrich, az IG Metall szakszervezet észak-németországi regionális kerületének főtárgyalója. „Ez megnehezíti a gyors megállapodás elérését” – tette hozzá közleményében. A tárgyalásokban részt vevő munkáltatók, köztük a Siemens, a Mercedes-Benz és a BMW, országszerte folytatják a megbeszéléseket.

Az IG Metall észak-németországi csoportja a jövő héten értékeli az ajánlatot, és dönt a további lépésekről, amelyek akár október 29-i sztrájkakciókat is magukban foglalhatnak. Az ajánlat szerint 2025. július 1-jétől 1,7%-os, majd évente 1,9%-os fokozatos béremelést terveznek.

Ajánlatunk az alkalmazottak megbecsülésének jele, még a válság idején is. Ugyanakkor elértük azt a határt, amit a tagvállalataink képesek kezelni

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta Lena Stroebele, aki az északi kerület munkáltatóit képviseli a tárgyalásokon. „Az okozott kár óriási lenne” – mondta Angelique Renkhoff-Muecke, a déli bajor kerület munkáltatói képviselője a szakszervezeti követelésekről, utalva a német ipart sújtó strukturális válságra és a csökkenő megrendelésekre.

A tárgyalásokban nem vesz részt a Volkswagen, amely saját kollektív tárgyalásokat folytat, amelynek második fordulója október 30-án kezdődik. Az első forduló megállapodás nélkül zárult, és az IG Metall szakszervezet sztrájkkal fenyegetett. A magas költségek és a külföldi versenytársakkal szembeni kemény konkurencia miatt a Volkswagen németországi üzemek bezárását fontolgatja, ami jól mutatja a vállalat szélesebb körű kihívásait, miközben Európa legnagyobb gazdasága a deindusztrializáció fenyegetésével küzd.

Címkék:
hrcentrum, autó, európa, béremelés, szakszervezet, németország, munkáltató, autóipar, szakszervezetek, munkáltatók, béremelések,