10-ből 4 magyar dolgozó állása lehet veszélyben: 5 éven belül megszűnhet a pozíciójuk

Pénzcentrum2024. október 16. 11:02

Javult a magyar munkavállalók véleménye aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban tavaly óta - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös, reprezentatív kutatásából

Az idei harmadik negyedévben készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 77 pontos értéket vett fel, az előző év hasonló időszakához képest 3 ponttal emelkedett. A kutatás során a magyar munkavállalók 76 százaléka vélte úgy, hogy a cég, ahol dolgozik - függetlenül a saját pozíciójától - még több mint 5 évig biztosan megmarad. Ez 7 százalékpontos ugrás az egy évvel korábbihoz képest.

Emelkedett az a mutató is, amely azt méri, hogy a munkavállalók a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak cégükön belül. A válaszadók 60 százaléka szerint jelenlegi pozíciója több mint 5 évig biztosan meg fog maradni, ami az előző év hasonló időszakához képest 6 százalékpontos emelkedés. Kisebb változást mértek abban a kérdésben, hogy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találnának képzettségüknek megfelelő új állást az emberek.

A tavalyi 21-ről 17 százalékra esett azon válaszadók aránya, akik szerint nehezen, vagy nagyon nehezen találnának új munkahelyet, ezzel párhuzamosan 24-ről 33 százalékra nőtt azoké, akik úgy vélik, hogy nem könnyen, de nem is nehezen szereznének új állást. A közlemény szerint pozitív fejlemény, hogy a tavaly mért 24 százalékkal szemben most csak a megkérdezettek 21 százaléka jelezte azt, hogy a háztartása kevesebb mint egy hónapot tudna csak átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén.

Ezzel párhuzamosan 16-ról 19 százalékra nőtt azok aránya, akik akár 4-6 hónapra elegendő megtakarítással is rendelkeznek. A BNP Paribas Cardif Biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben alkotta meg az indexet. Annak mérésére hozták létre, hogy mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből, a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Az index 1200 ember személyes megkérdezésén alapul.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, munka, munkavállaló, állás, dolgozók, dolgozó, magyarok, munkavállalók, pozíció,