Óriási vendégmunkás-szigorról döntött Orbán Viktor: vége a külföldi melósok Kánaánjának?

Pénzcentrum2024. október 15. 08:44

A kormány új rendelete szigorítja a vendégmunkások foglalkoztatásának feltételeit, valamint több foglalkoztatási szabályt is módosít. A változások érintik a munkaerő-kölcsönzést, a magán-munkaközvetítést, és a hátrányos helyzetű munkavállalók támogatását is.

A Magyar Közlönyben megjelent a kormány új rendelete, amely több, foglalkoztatással kapcsolatos korábbi szabályt módosít.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt változtatások érintik többek között

  • a munkaerő-kölcsönzés és a magán-munkaközvetítés nyilvántartásba vételét, valamint működési feltételeit,
  • a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának engedélyezését, nem összevont kérelmezési eljárás alapján,
  • az állami foglalkoztatási szerv, valamint a munkavédelmi és munkaügyi hatóság feladatait,
  • a foglalkoztatást támogató szolgáltatásokat és támogatásokat,
  • a könnyített közvetítési szolgáltatásokat,
  • a hátrányos helyzetű munkavállalók támogatását,
  • a munkaerőpiaci alkalmazkodás és képzések támogatását.

A rendelet talán legfontosabb eleme a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályozásának szigorítása. Az új rendelkezés értelmében azok a munkáltatók, amelyeknél korábbi munkaerő-közvetítési eljárások során megállapították, hogy

a magyar munkavállalók felvételét alaptalan feltételekkel utasították el, vagy rosszhiszeműen jártak el, nem alkalmazhatnak harmadik országbeli állampolgárokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezenkívül a munkavállalási kérelmet automatikusan elutasítják, ha a munkáltatóra az elmúlt egy évben munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki, vagy ha harmadik országbeli állampolgárokat engedély nélkül foglalkoztattak, bírsággal sújtották őket, felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt állnak, vagy nem folytatnak gazdasági tevékenységet. Továbbá büntetést kapnak azok a munkáltatók is, akik rendszeresen megszegik az együttműködési kötelezettséget, például ha megalapozott indok nélkül elutasítják a megfelelően képzett magyar álláskeresők foglalkoztatását.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, kormány, munkaerő, vendégmunkás, kormányrendelet, munkaerő kölcsönzés, külföldi munkaerő, vendégmunkások,