Kiderült, számíthatnak-e a magyar dolgozók fizetésemelésre jövőre

Pénzcentrum2024. október 11. 09:10

A KSH adatai szerint 2022 novembere óta folyamatosan csökken a regisztrált társas vállalkozások száma, havi körülbelül ezer vállalkozás szűnik meg. Bár ez még nem tragikus a gazdaság számára, egyértelműen negatív trend alakult ki. A VOSZ friss jelentése szerint a KKV-k többsége nem tervez béremelést a következő évben, ami kihívások elé állíthatja őket a minimálbér-emelések miatt.

KSH legfrissebb adatai alapján 2022 novembere óta folyamatosan csökken a regisztrált társas vállalkozások száma, amely havi ezer vállalkozás megszűnését jelenti. Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint ez nem jelent katasztrófát, de mindenképpen figyelmeztető jel. A gazdasági növekedés és a reálbérek emelése közötti egyensúly megőrzése kulcsfontosságú, hiszen a túlzott költségnövekedés a KKV-k tömeges megszűnéséhez vezethet - írja a növekedés.hu. 

A VOSZ Barométer szerint a KKV-k körében a beruházási kedv is csökkenő tendenciát mutat, mivel a vállalkozások egyre pesszimistábban ítélik meg a gazdasági helyzetet. A harmadik negyedévben a gazdasági kilátások és az árbevételi várakozások is romlottak, ami negatívan befolyásolta az üzleti hangulatot.

Címkék:
kkv, ksh, gazdaság, dolgozók, növekedés, vosz, vállalkozások,