Erről ennyit: a magyar dolgozók fele keresztet vethet a béremelésre 2025-ben is, ez már most látszik

Pénzcentrum2024. október 11. 15:16

A munkaadók többsége bizakodó a jövő évvel kapcsolatban, gazdasági stabilizálódásra számítanak, és a vállalat létszámát tekintve is többen kalkulálnak bővüléssel, mint ahányan csökkenéssel. Minden második cég tervez béremelést, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre – mutat rá egy friss felmérés.

Közel 500 cég válaszai alapján készítette el a Profession.hu legújabb felmérését, amelyben a munkáltatók jövő évi várakozásait, bérfejlesztési és toborzási terveit vizsgálta. Az elmúlt kilenc hónap során igazolódni látszik a munkáltatók év eleji bizakodó prognózisa 2024-re vonatkozóan, ugyanis idén is több munkahelyen volt végül bérfejlesztés (74%), mint ahányan azt előzetesen tervezték (53%). A fizetésemelések mértéke azonban a korábbinál alacsonyabb lett: végül több olyan cég is 5-9% között tartotta, akik korábban ennél magasabb összeggel kalkuláltak. Az átlag emelés az év elején mért 11,7%-os terv helyett így 11%-on realizálódott.

Minden második munkáltató számol jövőre béremeléssel

Az év vége közeledtével a vállalatok már javában készülnek 2025-re, tervezésüket pedig ismét az óvatosság jellemzi, azonban ezzel együtt is minden második válaszadó (53%) nyilatkozott úgy, hogy jövőre emel a fizetéseken, de az idei évre tervezetthez képest alacsonyabb, átlagosan 9,5%-os emelésben gondolkodnak. Az elmúlt három évben megfigyelhető tendencia, hogy az előzetes prognózisokhoz képest végül több vállalat fejleszt a béreken.

„A munkaadók béremelési terveit és a 2025-re várt 2,5%-3,5% közötti inflációs előrejelzéseket figyelembe véve jövőre reálbér emelkedéssel számolhat a munkavállalók jelentős része” – magyarázta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. „Sok alkalmazott számára jó hír, hogy a fizetésemelés többségében (76%) a vállalat egészét érinti majd a jelenlegi tervek szerint, nem csak bizonyos pozíciókat vagy divíziókat.”

Az átlagosnál alacsonyabb a bérfejlesztést tervezők aránya az államigazgatásban működők körében, míg a külföldi magántulajdonban lévő vállalatok esetében többen terveznek bérfejlesztést, de az átlagosnál kisebb mértékű összeget jeleznek előre (7,8%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tényleges 2025-ös béremelések feltételei

„A jövő évi tényleges bérfejlesztéseket leginkább a cégek teljesítménye fogja meghatározni” – mondta Tüzes Imre. „A jelenlegi elképzeléseket nagyban befolyásolhatja idő közben a megélhetési költségek alakulása, valamint az, hogy mennyire kényszerülnek majd rá a munkaadók a fizetések növelésére a munkaerő megtartása céljából” – tette hozzá a szakember.

A cégek közel fele (45%) biztosít a dolgozóinak béren kívüli juttatást is, amely az 1 milliárd forint feletti árbevételű társaságok esetében jellemzőbb (59%). Ahol van cafeteria, leggyakoribb esetben (25%) havi 21-30 ezer forint közötti összeget jelent a fizetésen felül, és közel ilyen elterjedt (21%), hogy ez az összeg meghaladja a 81 ezer forintot is. Ennek keretösszegét jelenleg minden ötödik vállalat tervezi megemelni jövőre, átlagosan 13%-kal; csökkenteni mindössze a válaszadók 2%-ánál tervezik.

Címkék:
hrcentrum, vállalkozás, cég, karrier, fizetés, bér, béremelés, munkabér, munka, vállalat, fizetésemelés, vállalkozó, vállalatok, vállalkozások, munkaadók,