Szomorú: csak töredékét foglalkoztatják ezeknek a magyaroknak, ráadásul a bérük is alacsonyabb

Pénzcentrum2024. október 7. 17:01

A WHO 2023-as becslése szerint a világon minden hatodik, összesen 1,3 milliárd ember él fogyatékossággal, és ez a szám egyre nő. Hazánkban a 15 év feletti lakosság 22%-a élt 2023-ban valamilyen mértékű fogyatékossággal, míg a 2022-es népszámlálási adatok szerint 273,6 ezren vallották magukat fogyatékosnak - olvasható az Oeconomus közleményében.

A fogyatékossággal élőkre lehetőségként érdemes tekinteni, mivel az idősödő társadalmakban, így Európában is, egyre nagyobb lesz a munkaerőhiány. Így egyre nagyobb figyelem irányulhat azokra a csoportokra, akiket eddig kevésbé vontak be a munkaerőpiacra.

Magyarországon többféle támogatásban részesülnek a fogyatékossággal élő személyek (pl. fogyatékossági támogatás), illetve az állam különböző pénzügyi, adózási eszközökkel és támogatásokkal segíti, ösztönözi a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását a nyílt munkaerőpiacon. Hazánkban az OECD adatai szerint 2019-ben a fogyatékossággal élők foglalkoztatási rátája 38% volt, amely az OECD-átlag közelében, illetve a régiós mezőnyben található.

A fogyatékossággal élők nemcsak a foglalkoztatottságban maradnak el, hanem a bérezésük is alacsonyabb. Az OECD 2022-es adatai szerint átlagosan 86%-át keresik annak, amit a fogyatékossággal nem élők kapnak.

Az Európai Unióban a fogyatékossággal élők fele (23,1 millió ember) dolgozik, ők leggyakrabban az egészségügyben, szociális területeken vagy a közszférában helyezkednek el. Magyarországon 2021-ben a 20-64 éves fogyatékossággal élők 48,3%-a dolgozott, ami az EU-s átlaghoz hasonló arány, és ezzel megelőztünk több országot, például Horvátországot, Lengyelországot, Romániát és Németországot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon a 2022-es népszámlálás eredményei alapján a 15-64 év között „fogyatékossága van vagy súlyosan korlátozott” kategóriába sorolt válaszadó személyek 50%-ának volt munkája. A fogyatékosság típusa szerint vizsgálva a foglalkoztatást, legnagyobb arányban a nagyothallóknak volt álláshelye Magyarországon (61%), amely kifejezetten magas aránynak számít a többi fogyatékossági csoporthoz képest.

Címkék:
magyarország, fogyatékkal élő, oecd, who, fogyatékosság, magyarország egy főre jutó gdp, magyarország munkanélküliségi ráta,