Megalázó bérért szolgálnak és védenek: évek óta nem volt fizetésemelés a rendvédelemben, meddig bírják még ezt?

Pénzcentrum2024. október 7. 09:24

Egyre többen vannak a rendvédelmi dolgozók közül, akik csak a garantált bérminimumhoz közeli összeget kapják havonta. Váltani viszont nem mindenki mer a kevés fizetés ellenére sem.

Több mint két éve nem kaptak fizetésemelést a rendvédelemben dolgozó igazgatási szervek dolgozói - erről a 24.hu ír. A lapnak több dolgozó is elpanaszolta, hogy hasonlóan a bírósági és ügyészségi dolgozók, ők is kimaradtak a bérrendezésekből.

Egyikük azt mondta a lapnak, hogy a bruttója évek óta 362 ezer forint, ami nettóra 250 körül jön ki. Azt ugyanakkor nem teheti meg, hogy munkahelyet váltson, ugyanis csak néhány éve van hátra a nyugdíjig. A fizetések befagyását az okozhatja, hogy a "C" kategóriás illetménysáv felső határát a garantált bérminimum környékén állapították meg. A szakszervezet szerint pedig folyamatosan nő azok száma, akik ebbe az illetménykategóriába esnek.

A Belügyminisztériumtól kapott tavalyi adatok alapján a rendvédelmi alkalmazottak egynegyede volt garantált bérminimumon, azóta nőhetett a számuk. A rendvédelmi munkavállalóknál (gépkocsivezetők, szerelők, fizikai dolgozók) még rosszabb a helyzet, ott a háromnegyedük kapta a garantált bérminimumot 2023-ban

- mondta Pongó Géza, a Független Rendőri Szakszervezet főtitkára.

Címkék:
hrcentrum, szakszervezet, rendvédelem, dolgozók, fizetésemelés, dolgozó, fizetések, garantált bérminimum, szakszervezetek,