Fontos megállapodás született a minimálbérekről: erre készülhetnek a magyar dolgozók

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 14:56

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén megszületett a megállapodás, amely szerint a minimálbér három év alatt eléri a rendszeres bruttó átlagkereset 50%-át – értesült a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes bruttó átlagkereset fele lesz majd a minimálbér.

Néhány hete Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a minimálbérnek 2027-re az átlagkereset 50%-át kell elérnie, amit jelentős, 18-20%-os éves béremelésekkel lehetett volna csak megvalósítani.

A terv azóta módosult; a mai ülésen úgy döntöttek, hogy a számítás alapja a rendszeres bruttó kereset lesz, amelyből ki vannak zárva a jutalmak és egyszeri juttatások. Így évente átlagosan csupán 12%-os emelésre lesz szükség, amennyiben az átlagbér nem emelkedik jelentősen.

A különbségek érzékeltetésére: 2024 júniusában a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 642 000 forint volt, míg a rendszeres bruttó átlagkereset körülbelül 598 200 forintra tehető. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres bérek több mint 40 ezer forinttal alacsonyabbak.

Jelenleg a 266 800 forintos minimálbér a teljes bruttó 42%-át, míg a rendszeres kereset 45%-át képviseli. Így a minimálbér növelése könnyebb feladat, mivel csak a rendszeres kereset 50%-át kell elérnie három év alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A VKF ülésén még nem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum 2025-ös emelésének mértékéről. Nem biztos, hogy a minimálbér minden évben azonos mértékben fog növekedni 2027-ig; az emelések évente változóak lehetnek.

Címkék:
minimálbér, portfolio, bérek, dolgozók, munkavállalók, bérminimum, bértárgyalások,