Áll a bál a paksi atomerőmű körül: erre még most sem tudnak megnyugtató választ adni

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 09:11

Az atomerőmű-bővítés miatt már több száz orosz munkás és mérnök érkezett Paksra, de elszállásolásuk egyre nehezebb, mert a kisvárosban nincs elég megfelelő ingatlan, írta meg a hvg360.

A paksi lakások lassan betelnek, de több ezer orosz munkás még csak most érkezik – az atomerőmű bővítése miatt máris több száz orosz munkás és mérnök tartózkodik Pakson, azonban az elszállásolásuk egyre nehezebb, mivel a kisvárosban hiányzik a megfelelő számú ingatlan. Az előzetes hatástanulmányok alapján csúcsidőszakban mintegy 8 ezer munkavállaló (1500 mérnök és 6500 munkás) dolgozik majd a helyszínen. Korábban beszámoltunk róla, hogy jelentős adóalaptól fosztották meg a várost, a mostani hír alapján pedig úgy tűnik, a gazdasági-társadalmi problémák egyre csak nőnek a térségben. 

Paks lakossága a 2022-es népszámlálás szerint 17 827 fő. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány arra számít, hogy a paksi lakosság száma, ha csak rövid időre is, de egy évtizeden belül közel másfélszeresére nőhet. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője a lap kérdésére elmondta, hogy a megyék ingatlanpiaci hőtérképe általában azt mutatja, hogy a megyeszékhelyek a legdrágábbak, és ott van jelentős albérletpiac is, míg a kisebb településeken jellemzően nincsenek kiadó lakások. Ezzel szemben Tolna megyében évek óta látható, hogy Pakson a kiadó és eladó lakások ára magasabb, mint a megyeszékhelyen, Szekszárdon.

Balogh azt is hozzátette, hogy az ilyen nagy ipari beruházásoknál gyakori probléma, hogy a kivitelezés késlekedhet, ha a munkásokat nehezen tudják elszállásolni. Debrecennek is vannak hasonló problémái. A kérdés ilyenkor, hogy mennyi ingatlant érdemes építeni – magyarázta Balogh.

A munkások egy idő után hazamennek, és az üzemeltetéshez nincs szükség annyi munkaerőre, mint az építkezéshez; ilyenkor esetleg elég lehet egy mobilház is, de Pakson nemcsak munkásszállókra van szükség. Az ingatlanberuházás szempontjából azonban egy ilyen befektetés kockázatos lehet. Balogh kiemelte, hogy ha valaki vásárol egy telket Pakson, majd 100 millió forintért vagy még többet költ el lakások építésére, és a projekt egy EU-s döntés vagy geopolitikai okok miatt további tíz évvel csúszik, az sokak számára komoly problémát jelenthet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a paksi bővítés ütemezése évek óta folyamatosan változik, és egy lakóparkot, akárcsak egy atomerőművet, nem lehet fél év alatt felépíteni, évekig tart az előkészítés és kivitelezés – zárták a helyzet összegzését.

Címlapfotó: Jászai Csaba, MTI/MTVA 

Címkék:
beruházás, paks, munkaerő, szállás, projekt, vendégmunkás, ipar, munkások, paksi atomerőmű,