Özönlenek a külföldi vendégmelósok Magyarországra: már hivatalos népcsoporttá nyilváníthatják a vietnámit

Pénzcentrum2024. szeptember 5. 14:14

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hitelesítette a vietnami nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítását célzó választópolgári kezdeményezést, azonban a végső döntést az Országgyűlés hozza majd meg.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hitelesítette a vietnami nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítását célzó választópolgári kezdeményezést- derül ki az RTL cikkéből. A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint Magyarországon nemzetiségnek minősül minden olyan népcsoport, amely legalább száz éve honos az országban, kisebbségben él a lakosság többi részéhez képest, és saját nyelvével, kultúrájával, hagyományaival különbözteti meg magát. 

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van:

  • a bolgár,
  • a görög,
  • a horvát,
  • a lengyel,
  • a német,
  • az örmény,
  • a roma,
  • a román,
  • a ruszin,
  • a szerb,
  • a szlovák,
  • a szlovén és az ukrán.

További nemzetiségek elismeréséhez legalább ezer magyar választópolgár kezdeményezheti a nemzetiséggé válást, amennyiben az adott közösség megfelel a törvényi feltételeknek.A legutóbbi ilyen kezdeményezés a vietnami közösségtől érkezett, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán egyhangúlag hitelesített. A kezdeményezőknek most 120 napjuk van összegyűjteni ezer támogató aláírást, amelyeket a Nemzeti Választási Iroda hitelesít. Az eljárás során az NVB kikéri a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) véleményét is, majd az összegyűjtött aláírásokkal és az MTA véleményével a kérelmet az Országgyűlés elé terjesztik, amely végső döntést hoz a népcsoport hivatalos elismeréséről.

Vendégmunkások Magyarországon

Mint korábbi cikkünkből kiderült, egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk. A KSH-adatai alapján azonban elmondható, hogy az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökkent az elmúlt időszakban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A harmadik országbeli munkavállalók bevándorlása Magyarországra 2023-ban gyorsult fel igazán. Míg 2022-ben mindössze 1 100 fülöp-szigeteki dolgozott az országban, addig 2023-ban már közel 6300-an, ami egy év alatt több mint ötezer fős növekedést jelent. Egyetlen más országból sem érkezett ilyen nagy létszámú munkaerő. A második és harmadik helyen szintén távoli országok állnak: egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tavaly összesen 42 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívüli országok állampolgárainak. A legtöbb új engedélyt a vietnámiak kapták (6 501), őket követték az indiaiak (4 493), a törökök (3 679), a koreaiak (3 006), és az ötödik helyen a fülöp-szigeteki munkavállalók (2 703).

Címkék:
hrcentrum, gazdaság, vietnami, vendégmunkás, vendégmunkások,