Már ez is szétesik a magyar munkahelyeken: nem lesz ennek jó vége, ha így marad

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 15:01

Az év első felében több szempontból is változtak a munkahelyi biztonságra vonatkozó előírások. A Profession.hu ennek apropóján kérdezte meg a hazai munkavállalókat a gyakorlati tapasztalataikról. Az egyértelmű szabályozás ellenére több mint harmaduk semmilyen iránymutatásban nem részesült még és meglepő módon ez a fizikai munkát végző dolgozókra is igaz.

A 6/2024. (II. 8.) NGM rendelet februártól több szempontból is enyhítette a munkáltatókra vonatkozó előírásokat. Többek között már nem kötelező munkavédelmi oktatást tartani az irodai munkát végzők, vagy az otthonról dolgozók számára, ehelyett elég egy általános oktatási tematikát átadni.

A munkakörök szabályozottsága közötti különbség azonban nem látszik a vezető állásportál nyári felmérésének adataiban: a szellemi munkát végzők 64 százaléka, míg a szigorúbb szabályok alá eső fizikai munkások csupán 65 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen munkahelyi biztonsági oktatásban részesült. Pozitív kivételt jelentenek az állami egészségügyi-szociális intézményekben (87%) és állami oktatási intézményekben dolgozók (77%).

Azok között, akik kaptak képzést magasan a munkavédelem (93%) és a tűzvédelem (91%) szerepelt leggyakrabban a témák között, ezt pedig az adatvédelem, adatkezelési biztonság (40%) és az elsősegély oktatás (29%) követte. Emellett minden ötödik munkavállaló vett részt egyéb szakspecifikus (például veszélyes anyagok kezelése, gépek biztonságos kezelése) oktatáson.

Az alacsony számokat a kontroll hiánya is indokolhatja. A válaszadók csupán 12 százaléka mondta, hogy folyamatosan és szigorúan ellenőrzik a munkahelyén a munkahelyi biztonsági előírások betartását és következménnyel jár, ha esetleges hibát, hiányosságot találnak. További 5 százalék számolt be arról, hogy az vizsgálat komoly, de a kihágásoknak nincs retorziója. Minden ötödik helyen egyáltalán nincs ellenőrzés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mindeközben a válaszadók háromnegyede gondolja úgy, hogy nem is lenne szükség komolyabb ellenőrzésre. A szigorítást a felsővezetők elleneznék a leginkább (90%), míg a támogatók legmagasabb aránya a szabadúszó vállalkozók körében van (49%).

Címkék:
munkahely, munkahelyvédelem, dolgozók, munkavédelem, munkahelyi baleset, munkahely váltás, munkahelyek, munkahelyi szokások,