Zöld utat kapott a módosítás: orosz vendégmunkások özöne áraszthatja el Magyarországot?

Pénzcentrum2024. július 25. 20:27

Július 8-tól újabb országok állampolgárai számára vált elérhetővé a Nemzeti Kártya, amely lehetővé teszi, hogy orosz és fehérorosz vendégmunkások is könnyedén beléphessenek Magyarországra - írta a Forbes. Az új szabályozás nemcsak munkaerőpiaci, hanem nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. Rácz Andrással, Oroszország-szakértő véleménye szerint komoly következményekkel járhat ez a lépés.

A Nemzeti Kártya egy speciális munkavállalási engedély, amely számos előnyt biztosít birtokosainak.

A legfontosabb különbségek a hagyományos vendégmunkás státuszhoz képest:

  • Nincs éves maximális létszámkorlát: A kártyával rendelkező munkavállalók nem számítanak bele a vendégmunkások éves foglalkoztatási korlátjába.
  • Szabad foglalkozásválasztás: Bármilyen munkakörben (FEOR) foglalkoztathatók.
  • Egyszerűsített kérelem: Nincs szükség munkaerőigényről szóló igazolásra.
  • Hosszabbítási könnyítések: Kulturális ismereti vizsga nélkül hosszabbítható meg.
  • Családegyesítés lehetősége: A kártyások családtagjai is csatlakozhatnak hozzájuk.

Az első alkalommal két évre kérhető a Nemzeti Kártya, de három évvel akárhányszor meghosszabbítható - írja a lap.

Az orosz és fehérorosz szakemberek beutazásának megkönnyítésére egyetlen lehetséges magyarázat látszik: Paks II. Az atomerőmű építéséhez nagyszámú orosz szakemberre lehet szükség. Rácz András szerint azonban ez az érvelés több sebből vérzik.

Paks kapcsán oroszok vannak az országban, ez teljesen normális. A kérdés inkább az, hogy eljut-e az engedélyezési eljárás arra a szintre, ahol további orosz szakemberekre lenne szükség. Jelenleg ez nem látszik

- mondta Rácz András. A Roszatom ugyanis eddig képtelen volt elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést. Amíg ezt az akadályt nem ugorják meg, addig nincs szükség további orosz szakemberekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), közismert nevén „kémbank”, tavaly tavaszi felszámolása után most újra felmerülhetnek hasonló aggályok. Az IIB diplomáciai mentességet élvezett Magyarországon, ami lehetőséget adott arra, hogy orosz hírszerzők szabadon mozoghassanak az országban.

„Most ezzel a Nemzeti Kártyával nagy számban jöhetnek be oroszok anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve” – vélekedett Rácz András. A szakértő szerint komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha több ezres nagyságrendben adnák be a kérelmeket. Ehhez jelentős mértékben emelni kellene a biztonsági szűrésekkel foglalkozó szervezetek erőforrásait.

A schengeni zóna szabad mozgást biztosít tagállamai között. Ez azt jelenti, hogy ha valaki Magyarországon tartózkodási engedélyt kap, akkor könnyen átjuthat más uniós országokba is - hívták fel a figyelmet. „Diplomáciai fedésben lévő orosz kémek esetében teljesen rendszeres, hogy például egy prágai akkreditáció mellett Szlovákiában vagy akár Németországban hajtsanak végre műveleteket” – magyarázta Rácz András.

Címkék:
magyarország, munka, oroszország, eu, szakember, kártya, orosz, szakértő, paks2, orosz-ukrán háború, vendégmunkások, belarusz,