Ők ma a legszegényebb dolgozók Magyarországon: hihetetlen, mekkora fizetésből tengődnek családok

Szánthó Péter2024. július 22. 10:02

Budapest erősen felhúzza a hazai bérstatisztikákat: a KSH adatai szerint mialatt a fővárosban 503 108 forint volt a havi nettó átlagkereset az első negyedévben, az országos átlag csak 414 301 forint volt havonta - ezt Budapesten kívül csak egy megye lépte át. Az viszont jó hír, hogy már a legrosszabbul kereső megyékben is átlépte a nettó átlagfizetés a 300 ezer forintot. A Statisztikai Hivatal részletes adatai alapján megnéztük, melyik megyében, nemzetgazdasági ágban dolgoztak a legjobban fizetett magyarok az első negyedévben, valamint kik voltak azok, akik a legkevesebb pénzt vitték haza.

Még mindig erőteljesen Budapest húzza fel az országok kereseti statisztikákat: a KSH 2024. első negyedévére vonatkozó adatai szerint a fővárosban a nettó átlagfizetés havi 503 108 forint volt. Ezalatt az országos átlag 414 301 forint volt havonta, azaz bő 88 ezer forinttal maradt el ettől, azaz tovább nyílt a bérolló az átlag és a főváros között, ugyanis 2023 egészére vonatkozóan ez a különbség még csak valamivel több mint 83 ezer forint volt.

A fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopronban haladta meg a nettó átlagkereset az országos átlagot, itt havi 448 299 forint volt. 400 ezer felett ezen kívül még Fejérben és Komárom-Esztergomban alakult a havi nettó átlagfizetés az idei év első három hónapjában.

Loading...

Az viszont jó hír, hogy már a legrosszabbul kereső megyékben is átlépte a nettó átlagfizetés a 300 ezer forintot - még Szabolcsban is épphogy, ott 303 151 forint volt ez az összeg havonta. 2023 végén még a három legkevesebbet kereső megyében nem lépte át a 300 ezres határt a nettó átlagfizetés.

Ők keresik a legtöbbet, legkevesebbet

A statisztikai hivatal részletes adatokat is közzétett a hazai bérekről, amelyek nemcsak megyénként, hanem nemzetgazdasági áganként is elérhetőek. Ha megvizsgáljuk, hogy melyik megyében kik keresnek a legtöbbet és a legkevesebbet, a kép még a sima megyei átlagoknál is aggasztóbb.

Mint kiderült, a legjobban kereső nemzetgazdasági ágakban csak szellemi munkát végzőket találunk. A legmagasabb nettó átlagfizetés Pest megyében van, a Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban, itt 851 490 forint az átlagbér nettóban.

Loading...

A második helyen ugyanez az iparág áll Budapesten, ott 811 990 forint a nettó átlagfizetés. A top 10-es listára legalább 734 147 forint volt a "beugró", ennyit kapnak nettóban a Győr-Moson-Sopronban az iparban dolgozók. A listára ez a megye adta a legtöbb ágat (3 db), ezen felül még Budapest van jelen 2 ágazattal.

Loading...

Az is beszédes, hogy ameddig a legjobban kereső Budapest és a legrosszabbul kereső Szabolcs megye között átlagban 200 ezer forint a különbség, addig a legmagasabb nettót hazavivő, feldolgozóiparban dolgozó Békés megyeiek (479 890 Ft, ezzel ők állnak a legrosszabbul a megyék topkeresői között) több mint 3700 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mint a már fentebbi toplistán említett, legjobban kereső Pest megyeiek. Ezen kívül egyébként még Nógrád megyében keresnek átlagban nettó 500 ezer forint alatt a legjobban fizetett dolgozók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legrosszabbul keresők megyei toplistája már csak abból a szempontból is szomorú, mert 5 megye kivételével mindenhol a Humánegészségügyi, szociális ellátás ágazatban dolgozókat fizetik meg a legkevésbé. A legrosszabbul keresők is ebből jönnek ki, nagy volt a "verseny", Borsodban 116 133 forint a nettó átlagkereset ebben az ágazatban, ezzel ők összességében is a legrosszabbul fizetettek, de Szabolcsban sem keresnek jobban ezek a dolgozók, átlag nettó 116 176 forintot. A többi megyében már legalább a 130 ezer forintot elérik a legkisebb nettó fizetések.

Loading...

A legjobban megfizetett, amúgy legkevesebbet keresők Budapesten vannak a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban, átlagos nettó bérük 254 973 forint. Nem sokkal marad el ettől a Vas megyében, a Humánegészségügyi, szociális ellátásban dolgozók fizetése sem, ami nettó 235 453 forint havonta.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Címkék:
hrcentrum, fizetés, Budapest, ksh, statisztika, dolgozók, luxusfizetések, fizetések, átlagfizetés, megyék, átlagbér,